Inget bra besked för Umeå!

Regeringen får kritik från alla håll när det gäller amorteringskravet och precis som jag skrev igår i min blogg så är det en otroligt dålig tajming. Förslaget får kritik av alla möjliga experter och de enda som hyllar amorteringskravet är politiker från socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Men det finns också undantag och Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) kallar beskedet för ett hårt slag mot stockholmarna.

Det här beskedet kommer också att drabba byggandet av nya bostäder och det känns oerhört konstigt med tanke på att regeringen har sagt att det byggs för lite bostäder. Med tanke på bristen på bostäder i Umeå, så är det här förslaget mycket oroande.

En kommentar

 1. Lars Flemström

  Nu är det väl oppositionens uppgift att opponera, och så långt tillbaka som jag kan minnas har borgerligheten alltid tyckt att allting som socialdemokratiska regeringar har gjort, och som man inte har varit direkta motståndare till, har gjorts för tidigt eller för sent. Ofta har det saknats objektiva kriterier vad som är rätt tidpunkt, så det är helt okej att regering och opposition har olika åsikter om den saken. Vi får väl se, vem som får rätt.

  Jag anser mig inte veta svaret på just den frågan. Att det skulle vara ett hårt slag mot just stockholmarna kan jag inte hålla med, eftersom den som amorterar betalar till sig själv och därmed lättare kan klara höjda räntor i framtiden. Finansborgarråd,set i Stockholm Karin Wanngård, s, talar precis som sina företrädare oavsett partitillhörighet på posten för något slags snävt ”stockholmsintresse”, som bara går ut på att en partielit i Stockholm ska få mer makt och fler människor att bestämma över.

  Det är bara bra om överhettningen i Stockholms-regionen bromsas upp. Jag har väldigt svårt att tro att detta skulle vara negativt för Umeå. Många byggnadsarbetare, som bor i Norrland, jobbar i Stockholm och veckopendlar. Och kan jobba i Umeå, som omväxling. Byggfirmorna måste ha användning för sina lediga resurser, och kommer därför att bygga där det finns efterfrågan. Och efterfrågan finns tydligen i Umeå, därför att man har haft dålig framförhållning i planprocessen.

  I kommuner, som har haft god framförhållning, bland andra Örebro, har på sistone tvingats panikbromsa igångsättningen av nya byggprojekt, eftersom det nu tar upp till ett halvår att hitta hyresgäster till alla nybyggda lägenheter Så att du kan nog räkna med att det kommer att bli en strid ström av veckopendlande byggjobbare till Umeå från Örebro också. Och skulle det av någon märklig anledning bli för dyrt att bygga i Umeå centralort, så finns ju en stor landsbygd i Umeå kommun, för att inte tala om inlandskommunerna i Västerbottens län.

  Vad vi ska göra motstånd mot är kraven från i synnerhet extremvänstern att avskaffa ränteavdragen. En ytterligare skärpning av amorteringskraven är däremot ett steg i rätt riktning, som dock givetvis bör tas vid rätt tidpunkt, om vi nu kan fastställa en sådan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>