Vi vill inte ha kommunala pekpinnar!

Som jag har skrivit tidigare i min blogg så tror jag att äldreomsorgen blir en de viktigaste frågorna i valet. Ikväll har vi Liberaler också ett öppet möte ikväll på folkets hus kl 18 som har temat ”Hur vill du bo som senior”

Jag har även tillsammans med mina partikamrater Marianne Normark och Maria Lundqvist svarat på en debattartikel som Janet Ågren (S) och Hans Lindberg(s) har skrivit.

Här kommer debattartikeln i sin helhet!

replik: Livet ska levas hela livet

Något nytänkande kan man inte avläsa i debattartikeln. Janet Ågren och Hans Lindberg skriver om vikten av kontinuitet när det gäller medarbetare som besöker brukare i hemmet vilket är en viktig kvalitetsfaktor, där finns otroligt mycket mer att önska. För många äldre är verkligheten en helt annan.

De skriver inte ett ord om äldres rätt till att själv få välja vilka insatser de önskar eller något om alla äldre som måste bo kvar hemma till varje pris.

Äldre ska själva kunna bestämma när, hur och av vem stöd ska ges. Liberalerna vill till skillnad från socialdemokraterna inte ha några ”kommunala pekpinnar”.

Många personer vill bo kvar i sin bostad så länge det fungerar, andra önskar flytta till något mer anpassat. Det behövs en mångfald av boende för äldre, både på ordinarie bostadsmarknad och i särskilda boendeformer. Umeå kommuns äldreboenden kallas sedan många år tillbaka för särskilda boenden.

Det är bekymmersamt att platserna på demensboenden starkt reducerats vilket innebär att personer med demenssjukdom vårdas på samma enheter som äldre med andra behov. Att vårda människor med demenssjukdom kräver en anpassad miljö och vårdpersonal med stor kunskap i demensvård.

Umeå kommun måste vara en attraktiv arbetsgivare både för befintlig och framtida medarbetare. Liberalerna är bekymrade över den låga andel utbildade undersköterskor som finns i äldreomsorgen och andelen sjuksköterskor måste utökas eftersom många äldre är multisjuka. Fortbildning av personal måste ske fortlöpande. All omsorgspersonal är också värda det bästa ledarskapet och en bra arbetsmiljö.

Anhöriga tar i dag ansvar för en stor del av äldrevården genom att äldre sjuka ska bo hemma till varje pris. Man ska vara väldigt sjuk för att få plats på ett särskilt boende. Anhöriga och den äldre ska kunna känna sig trygga att vård och omsorg finns när behovet uppstår, det är även viktigt att uppmärksamma alla äldre som är ensamma hemma och är utan anhöriga. Det viktigaste som kommunen kan och måste göra något åt är att förbättra stödet rejält till alla anhörigvårdare, det är inte acceptabelt som det är.

Respekten för den enskilda människan ska prägla äldreomsorgen. För oss är det en självklarhet att de sista åren av livet ska vara lika trygga och goda som de i början av livet. Livet ska levas hela livet.

Peder Westerberg

kommungruppledare (L)

Marianne Normark

landstingsgruppledare (L) och ledamot i äldrenämnden

Maria Lundqvist-Brömster

riksdagskandidat (L), Nordmaling

4 kommentarer

  1. Glenn

    Hej!

    Intressanta tankar angående den låga utbildningsnivån bland baspersonalen och avsaknaden av sjuksköterskor. Som vanligt i diskussionerna så glöms rehabiliteringen bort, båda arbetsterapeuter och fysioterapeuter (sjukgymnaster) kan utföra insatser för äldre med eller utan demens. Både i hemmet och på Vård och Omsorgsboende.

    Att kommunen idag har en av Sverige lägsta bemanning av fysioterapeuter i HSiH utifrån befolkningsmängden (totalt och 65+) gör inte att personer vill bo längre hemma då vi ger bättre hjälp på Vård och omsorgsboendena.

  2. Leif

    Du gör ett bra jobb, blir du belönad med ett välbetalt jobb ifall ni vinner valet och släpper företagen fria i sjukvården?

  3. Katarina Svensson

    Hej!
    Håller med om många delar i texten att det inte är bra att personer med demens ”bor” med de som har sjukdomar av annan karaktär på särskilt boende. Detta försvårar att ge rätt vård och bemötande som är oerhört viktigt att man ska känna sig trygg som boende och anhöriga.
    Något jag reagerar på är att det inte nämns i texten vikten av arbetsterapeutiska och fysioterapeutisks insatser utan endast bristen av sjuksköterskor och den stora andelen icke utbildade undersköterskor. Naturligtvis är alla en del i vården och omsorgen av de boende plus måste man även nämna betydelsen av rehabassistenter/aktivitetssamordnare plus städpersonal.
    Jag kan mycket väl förstå att det är svårt att rekrytera personal då schemat inte är attraktivt, jobba kort, inte ha samma inställning till att göra ett gott jobb. Kommunen går ut och har ett erbjudande till vikarier att utbilda sig till uska vilket är bra men den dom redan har en fast anställning då- ge de chansen till fullt betald utbildning så lockar det bättre än att känna att man måste ta studielån och jobba för att få en uskkompetens.
    Själv jobbar jag som arbetsterapeut och önskar att vi blir fler tillsammans fysiotetspeuter som är så få.
    Några reflektioner bara.
    Mvh
    Katarina som trivs med sitt jobb men är ensam i din profession på ett sv kommunens särskilda boende i umeå

  4. Bergis

    Pengarna är slut efter Alliansens ”Öppna era hjärtan” politik. Enbart Migrationsdomstolen kommer att kosta 6 miljarder extra i år hörde jag på ekot. Tänk om ni lyssnat på Jimmie från början så hade vi kunnat lägga alla dessa pengar på de äldre istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.