Det måste satsas mera på kommundelarna och ytterområdena!

Igår deltog jag ett panelsamtal om bostadsbyggandet i Umeå. Som vanligt blev det mest fokus på centrala Umeå och femkilometersstaden.
Från politikens sida så måste vi också hjälpa till och skapa förutsättningar för att det byggs i våra kommundelar och ytterområden. Nu läggs allt fokus på centrala Umeå och där vill inte alla bo. Även mitt parti har en hemläxa att göra i den här frågan.

Jag har tidigare skrivet en debattartikel med rubriken att ”Det måste satsas mera på kommundelarna och ytterområdena!”

Här kommer debattartikeln i sin helhet

Från politiken läggs nästan allt fokus, när det gäller Umeås utveckling på centrala staden. Tyvärr glöms kommundelarna och ytterområdena ofta bort och där har vi politiker en hemläxa att göra. Det måste satsas mera på kommundelarna och ytterområdena! Nästan 30 procent av kommunens invånare bor också utanför Umeå centrum i större och mindre byar och tätorter samt Sävar, Hörnefors och Holmsund-Obbola.Politiken måste hjälpa till och skapa förutsättningar för att det byggs i kommundelar och ytterområden. Nu läggs allt fokus på centrala Umeå och där vill inte alla bo. Man kan även se i kommunens utbyggnadsordning att kommundelarna inte prioriteras och det har jag haft synpunkter på. Det sänder också helt fel signaler att varken Sävar, Holmsund eller Hörnefors pekas ut specifikt.

Med tanke på att vi ser en befolkningsökning ute i kommundelarna, så måste det finnas möjligheter till att bygga hyreslägenheter där. I Hörnefors har det till exempel inte byggts hyreslägenheter på 25 år. Det finns också företag som vill bygga hyreslägenheter i kommundelarna, men tyvärr går det trögt med bankerna. Det här innebär en svår utmaning för kommundelarna. Hur ska man kunna fortsätta växa om det inte byggs hyreslägenheter? Det finns också de som vill flytta från sin villa och bo i en lägenhet i närheten.
Strandskyddet är en stoppkloss för många. Jag vill börja med och betona att det är viktigt att det finns ett starkt strandskydd. Men det får inte ligga som en våt filt över utvecklingen i landsorten och på landsbygden. När det gäller strandskyddet så är det till för att skydda från överexploatering, inte för att förhindra utveckling på landsbygden.
I norra Sverige är stränderna generellt sett inte så högt exploaterade jämfört med delar av södra Sverige. Därför är det viktigt att kommuner i Norrland, med lågt exploateringstryck, får större utrymme att bevilja nybyggnationer. Vi har trots allt ett lagsystem som är mera flexibelt utifrån de lokala förhållandena.

Det finns många fantastiska byar i Umeå kommun som behöver kommunens stöd för att kunna utvecklas. Många Umeåbor väljer också att bosätta sig i en by för att känna lugnet, men ändå ha närheten till den centrala staden. Viktigt är att inte heller glömma alla företagare som finns där.När det gäller Umeå kommun och en hållbar tillväxt, så är det viktigt att utvecklingen är hållbar både på landsbygden och i staden. En levande landsbygd kräver växande städer – samtidigt behöver städerna de värden som finns på landsbygden.
Vad vore Umeå utan närheten till hav och natur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.