Brottsförebyggande arbetet är oerhört viktigt!

Det finns många som tror att hårdare straff och fler poliser är det viktigaste för att bekämpa kriminalitet. Givetvis är det viktigt, men det viktigaste är det brottsförebyggande arbetet.

Jag tycker också att det brottsförebyggande arbetet ska ske i närområdet och då måste man också se till att det skapas resurser för det. Det finns också många föreningar som är viktiga i det förebyggande arbetet och från Liberalernas sida så tycker vi det är viktigt att stödja föreningslivet. Föreningslivet har även en viktig och stor betydelse, för att integrera människor från olika samhällsgrupper.

2 kommentarer

  1. Tage Alalehto

    Mycket bra! Äntligen en politiker som talar om det långsiktiga arbetet mot brottslighet, som inte följer de lättvindiga allmänpreventiva tonerna idag. Frågan är dock vilket brottsförebyggande arbete skall vi ha? Allt brottsförebyggande arbete är inte, och en del är rent kontraproduktivt. Här måste man läsa på!

  2. Lars Flemström

    Tycker du sätter en onödig motsättning mellan straff och annan brottsförebyggande verksamhet. Och mellan föreningslivet och samhällets brottsförebyggande arbete. Vilka föreningar har som främsta uppgift att förebygga brott? Vilka befogenheter har föreningarna, förutom att vägra medlemskap till ”oönskade” individer?

    Det är ju nykterhetsföreningarnas klassiska metod att förebygga alkoholrelaterade brott. Men det uppskattas väl inte särskilt mycket av vare sig straffrättsliberaler eller andra liberaler? Och är inte ens nykterhetsföreningarnas huvuduppgift. Vi har föreningar som verkar direkt brottsfrämjande, genom att uppmana ungdomar att inte betala för sig i kollektivtrafiken och försvarar cykling på trottoarer och gångbanor. Jag tror att det brottsförebyggande arbetet måste börja med att småbrotten beivras, och till det behövs närpoliser (som bör vara anställda av kommunen), som bötfäller cyklister – tills dess att cyklisterna är lika laglydiga som bilisterna.

    Straffens förebyggande funktioner är:

    1. Normbildande, exempelvis att man inte får utsätta gående, som går på gångbanor och trottoarer för faror och obehag från cyklisters sida. Höj böterna och beslagta cyklarna och inför en extra prövotid innan cykelmarodörerna kan få körkort för bil. Det ska vara rejäla straff för våldtäkt och inte en förmildrande omständighet att man kommer från en annan kultur. Den som tror att hemlandets normer (våldtäkt är förbjudet i de flesta länder) inte gäller även här, ska dyrt få erfara att han hade fel.
    Samma straff ska vara för den, som tror att allting som är tillåtet i hemlandet är tillåtet även här. I och med att detta är sagt, vill jag också slå fast att vi inte ska kriminalisera allting som känns främmande för oss i Sverige, exempelvis böneutrop.

    2. Individprevention. Straffet ska avhålla brottslingen själv från att begå nya brott. Detta är nödvändigt som komplement till normbildningen. Det finns ju brottslingar som bryter mot det de själva uppfattar som rätt eller fel, för att straffen uteblir helt eller är för milda. Men det finns också fall, då brottslingarna inte ställer upp på samhällets normer exempelvis att man inte ska cykla på trottoarer. Man anser sig ha rätt att utsätta andra för faror och obehag för att själv slippa samma sak.

    3. Allmänprevention. Straffet ska avhålla den, som inte är en brottsling, från att bli det.

    4. Inkapacitering. Fängelsestraffet förhindrar eller försvårar nya brott. Men denna aspekt har mer eller mindre undanskymts av vårdfilosofin, inte minst hos våra straffrättsliveraler, som ser brottslingar som vårdbehövande sjuklingar, som ska ”återanpassas” från första dagen av strafftiden, bl.a. genom frikostiga permissioner samt genom frikostiga möjligheter att kommunicera med och styra kumpaner, som befinner sig på fri fot. Härigenom underlättas nyrekrytering av unga individer – inte sällan i nedre tonåren – till de kriminella mätverken.

    De korvgrillningar etc som föreningslivet har att erbjuda förslår inte långt jämfört med det lyxliv, som de kriminella nätverken har att erbjuda så långe man befinner sig på fri fot. Och att bli ungdomsklubbordförande i gärdsgårdsserien ger inte samma höga prestige, som att vara en boss med en lång meritlista av avancerade brott inne på fängelset. Straffet HAR en brottsförebyggande effekt, men den kunde vara större.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.