Viktig fråga!

Som jag skrivit tidigare i min blogg, så tror jag att frågan om vår framtida äldreomsorg kommer att vara en av de viktigaste frågorna i valet! Det är också en fråga som vi har jobbat hårt med under den senaste mandatperioden.

Här kommer avsnittet om äldre från vårt valmanifest för Umeå!

Äldre!

FLER BOENDEFORMER Umeå behöver utveckla boendeformer för äldre som seniorboenden, demensboenden och tillgänglighetsanpassa det befintliga bostadsbeståndet. Kommunen bör även inrätta ett boende för unga med demenssjukdom. Ingen ska behöva bo hemma till varje pris och ofrivillig ensamhet måste brytas.

INFLYTANDE I HEMTJÄNSTEN I hemtjänsten är den viktigaste frågan kontinuitet, god utbildningsnivå hos personalen och större inflytande för den äldre på vad tjänsten ska innehålla. Personalens kunskap är de äldres vårdkvalitet. Därför är det viktigt att satsa på utbildning och fortbildning.

GOD OCH NÄRINGSRIK MAT Måltiden ska vara både hälsa och välbefinnande. Den ska vara både god och näringsrik och kunna intas på ett trevligt sätt för den enskilde. Det måste finnas större möjlighet att välja vilken mat man vill äta men också om man vill äta ensam eller med sällskap av andra.

STOPPA ÅLDERSDISKRIMINERINGEN Vård och omsorg av äldre utgör en av välfärdens viktigaste uppgifter. Liberalernas centrala uppgift för äldrepolitiken är att öka äldres självständighet och egenmakt. Åldern kan bli en grund för fördomar med diskriminering som följd. Ålderdiskrimineringen visar sig på olika sätt genom myter om vad människor vill, kan och är kapabla till på äldre dar. Det vill vi ändra på.

1 Fler äldre- och trygghetsboenden.
2 Personer med demenssjukdom ska vårdas i särskild anpassad vårdmiljö av personal med kunskap i demenssjukdom.
3 Inrätta boende för unga med demenssjukdom.
4 Valfrihet till särskilt boende.
5 Rätt till särskilt boende utan behovsbedömning vid fyllda 85år.
6 Större hänsyn till ensamhet och otrygghet vid biståndsbedömning.
7 Vikten av geriatrisk kompetens hos personalen.
8 Måltiden har betydelse för att motverka undernäring.
9 Satsning på hemtjänst genom att ge den äldre större möjlighet att påverka innehållet.
10 Ökad tillgång till måltidssällskap.
11 Bättre samarbete landsting och kommun för att äldre inte ska ramla mellan stolarna.
12 Satsa på utbildning för personalen vars kunskap avgör de äldres vårdkvalitet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.