Måste satsas mera på kommundelarna och ytterområdena!

De måste satsas mera på kommundelarna och ytterområdena. Jag har heller aldrig gillat begreppet femkilometersstaden och det sänder ut signaler av helt fel slag.

Här kommer en debattartikel som jag hade i gårdagens VK!

Centrala staden inte hela kommunen

Svångremmen dras åt för skolan, för äldreomsorgen, till och med för snöröjningen! Som socialliberal känns det oerhört viktigt att se över hela den kommunala verksamheten, så att skattemedlen kommer kommuninnevånarna till godo: barnomsorg, skola, äldreomsorg, föreningsliv.
Bristande kvalitet är oacceptabelt – det gäller oavsett om verksamheten drivs i offentlig eller annan regi. Samtidigt som den enskilda individen har ett ansvar, har samhället ett ansvar att stödja och hjälpa den som av någon anledning behöver det stödet, det kan till exempel på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller arbetslöshet, tillfälligt eller varaktigt

Det är viktigt att stödja föreningslivet. Ett fungerande föreningsliv är viktigt, det är i hög utsträckning bidragande till umebornas folkhälsa, fritidsnöjen och allmänna välbefinnande. I Umeå finns i dag cirka 750 föreningar av olika slag och en stor del av dessa är ungdomsidrottsföreningar – som inte minst kan ge möjligheter för barn med funktionsnedsättningar att kunna utöva sina fritidsintressen.Det finns också många föreningar som är viktiga i det brottsförebyggande arbetet. Straff och fler poliser krävs nog för att bekämpa kriminalitet. Givetvis. Men viktigaste är det brottsförebyggande arbetet. Jag tycker också att det brottsförebyggande arbetet ska ske i närområdet – och då måste man se till att det avsätts resurser för det.

Nästan allt politiskt fokus, när det gäller Umeås utveckling läggs på centrala staden. Tyvärr glöms kommundelarna och ytterområdena ofta bort. Det måste satsas mera på kommundelarna och ytterområdena! Nästan 30 procent av kommunens invånare bor trots allt utanför Umeå centrum i större och mindre byar och tätorter samt Sävar. Nu läggs allt fokus på centrala Umeå och där vill inte alla bo. Man kan även se i kommunens utbyggnadsordning att kommundelarna inte prioriteras. Det sänder helt fel signaler att varken Sävar, Holmsund eller Hörnefors pekas ut specifikt. Jag har heller aldrig gillet begreppet femkilometersstaden, också det sänder ut signaler av helt fel slag.

Ett omtag och en översyn av hela projektet kring kvinnohistoriskt museum är nödvändigt. Skattebetalare i Umeå har all anledning ställa sig frågande till de över 700 kvadratmeterna museum i mest centrala läget i Umeå. I dagsläget kostar museet skattebetalarna över tio miljoner kronor per år – det är pengar som skulle behövas till kommunens kärnverksamheter.
Som det ser ut nu så kommer också Guitars the museum bli hyresgäster hos Folkets hus från och med januari 2019. Det kommer att innebära fortsatta kostnader för kommunen – och finns anledning att inte glömma att kommunen redan har gått in med över 20 miljoner. Jag har inget emot gitarrmuseet eller kvinnohistoriskt museum, men det är stora kostnader för skattebetalarna och pengarna behövs till kommunala kärnverksamheter.

Peder Westerberg
gruppledare (L) i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.