Läget för Umeå kommuns ekonomi är allvarligt!

Den 17 juni ska vi ta kommunens budget och det är bara att konstatera att kommunens ekonomiska läge är mycket allvarligt. Bland annat så växer kommunens låneskuld och den ökade 2018 med över 400 miljoner. 2009 var låneskulden 0 kronor och nu är den uppe i över 2 miljarder. Vi får inte heller glömma att vi tar ut över två kronor mer i skatt, än jämförbara kommuner. Vi har också högre kostnadsnivå i flera verksamheter jämfört, med jämförbara kommuner.
Kommunen rasar också i rankningen när det gäller företagsklimatet och Umeå är nu på plats 155 av sammanlagt 171 kommuner. Bland kommuner med över 40 000 invånare, så är Umeå på plats 55 av 61 kommuner. Det råden även stor bostadsbrist i Umeå och det kommer att hålla i sig närmsta åren. Det är många varningsklockor som ringer och det hjälper inte heller kommunens ekonomi, att säga att fler kommuner har problem.

En kommentar

  1. Svenne

    Var ju inte länge sen H.L uttalade sig i VK och tyckte ekonomin var helt OK :(
    Dag för S med flera att dra upp huvudet ur sandlådan och inse fakta, och inte bara försvara sig med att de kritiska har fel. Dags att bromsa tillväxten och målet 200 000 .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>