Väntat besked!

Det var ett väntat besked, att Liberalernas Valberedning nominerar Nyamko Sabuni till ny partiledare. Valet var enkelt för valberedningen, med tanke på att Nyamko Sabuni har ‬nominerats av 19 av 21 länsförbund och har vunnit 13 av 16 medlemsomröstningar. I opinionsundersökningar har Sabuni också ett klart stöd av väljarna. Processen om medlemsomröstningar har också fått ett oerhört positivt gensvar i media. På fredag kommer det avgöras och oavsett resultat så måste vi liberaler sluta oss samman bakom vald kandidat.

Ola Nordebo politisk chefredaktör på Västerbottens kuriren kommentar också det kommande valet med följande kloka ord ” Sabuni har vunnit, det går inte att prata bort. Man kan inte hålla en sådan föredömligt öppen process som Liberalerna valt och sedan ignorera medlemmarnas tydliga vilja. Skulle hon inte bli vald på landsmötet, utan kuppas undan av starka krafter i Stockholm och partiets högsta ledning, riskerar Liberalerna en enorm intern svekdebatt. Jag tror därför att de flesta ombud kommer att följa resultaten i sina respektive länsförbund, och då blir Sabuni ny partiledare med ett relativt starkt mandat.”

62210897_10157186555303150_5976795743728435200_n

En kommentar

  1. Brorson

    Först återkommer jag till SD:s märkliga beslut att stödja den kommunistiska världsrevolutionen. Det hade varit mycket bättre att (som skett) avstå från att lägga en egen budget, lägga ner sina röster i beslutet om budgeten och erkänna att ”Vi har inte de personella resurserna och den erfarenheten som krävs”. SD må vara ett litet parti i Umeå, men SD-väljarna är dock fler än de aktiva, och säkerligen finns bland SD-väljarna någon ekonomiskt kunnig person, som hade uppfattat sig behövd som partimedlem för att hjälpa till med budgeten för nästa år.

    Jag har skrivit att Nyamko både har fel kön och fel hudfärg för att väljas till ny L-ledare, Om hon ändå blir vald, vilket verkar sannolikt efter dagens besked, kommer det att bli räddningen för L som riksdagsparti. L har alldeles för långe – och i ännu högre grad än S – varit ett klientparti. Varmed jag manas ett parti som domineras av en elit. huvudsakligen bestående av välutbildade vita män, som ser väljarna som klienter som saknar egen talan, men vars talan ska föras av just denna elit.

    Kommer nu marschen att börja från övre medelklasspräglat elitparti utan bestämd ideologisk kompass till ett liberalt folkparti, som även lågutbildade kvinnor, arbetare, pensionärer och invandrare kan rösta på utan att agera ”klassförrädare”? Tydliga ideologiska skiljelinjer behöver inte nödvändigtvis innebära att L lägger sig längre ut till höger. Men valet av henne till L-ledare ger Socialdemokraterna en välbehövlig chans att åter bli ett arbetarparti. För S är idag i nästan lika hög grad som L ett klientparti – som har ratat hela arbetarklassen som klienter.

    Arbetarna har ju varit så otacksamma mot de självutnämnda arbetarledarna inom S: bl.a. gamla stalinister, som hux flux blivit sossar, när karriären så krävt.(Jodå jag känner även till en gammal stalinist, som blev liberal när han upptäckte att arbetsmarknaden för heltidsanställda yrkesrevolutionärer är ganska begränsad i Sverige. Nu undervisar han sina tidningsläsare i liberal snällhet: Låt alla göra som de vill.

    Hade Ullenhag någon annan programpunkt än att isolera SD? Jag tvivlar inte på att det vill även Nyamko, men hon har sett svårigheterna med att isolera ett parti som bara växer och växer – och kommer så att göra även i Umeå, när man väl har lärt sig hur man gör en egen budget. Men Nyamko vill mer än isolera SD. Hon vill även ta väljare från SD. ”Hu, så hemskt”, utropar eliten. Ska dessa avskums-människor tillåtas besudla våra fina partier med sina smutsiga röster? Man utgår alltså från att den genomsnittlige SD-väljaren är en värre ”rasist” än Björn Söder, som dock tillhör en elit.

    Folkuppfostraren Anders Lindberg, som var tidigt ute och anklagade Jimmie Åkesson för att värva väljare bland ”fel folk” (vill han byta ut hela svenska folket?), har nu anklagat Nyamko Sabuni för samma sak. Fattar han inte att Stefan Löféns idiotiska idé att splittra alliansen nu håller på att misslyckas? Löfvéns linje har ju inte varit att bredda det egna väljarunderlaget med smutsiga arbetarröster, utan att en splittrad borgerlighet – med fler väljare än de rödgröna – inte ska lyckas ena sig om ett gemensamt regeringsalternativ.

    Hellre ett ännu större SD än ett regeringsdugligt borgerligt alternativ! Så lyder socialdemokratins svanesång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.