Vi får aldrig glömma vad som hände

I lördags deltog jag vid en manifestation i Umeå till minne av Kristallnatten. När det gäller Kristallnatten är det symboliskt viktigt för att den är en konkret historisk händelse. Den kan också användas för att hjälpa folk att minnas och aldrig glömma vad som hände.
Här kommer mitt tal!

Jag är så glad att det är så många här ikväll och sluter upp i den här manifestationen och jag är också glad att jag fick chansen att få tala idag. Vi har samlats här idag för att minnas Kristallnatten som ägde rum den 9 november 1938 och där Drygt 7.500 judiska butiker och ca 1.400 synagogor och bönehus i Tyskland förstördes. Det som skedde i Tyskland, skedde inte heller över en natt utan växte fram under en lång tid och det fanns också många tydliga tecken på vad som var att väg och hända.
Genom att stå här tillsammans mot rasism och nazism säger vi att vi minns kristallnatten och att det aldrig får hända igen.” När det gäller Kristallnatten är det symboliskt viktigt för att den är en konkret historisk händelse. Den kan användas för att hjälpa folk att minnas och aldrig glömma vad som hände. När överlevarna blir färre är det också vårt ansvar att det kollektiva minnet och deras historier lever kvar” Vi som samlats här idag måste lära oss av historien och aktivt arbeta mot rasisterna.
Tyvärr finns hotet från nazister fortfarande kvar och vi har också sett nazistiska aktiviteterna i Västerbotten och jag är djupt bekymrad över det
Det känns också overkligt och obehagligt, att vi har haft nazister som öppet visar sig i centrala Umeå. Tyvärr är det nog inte heller sista gången, vi kommer att se nazister i Umeå. Man kan även se att skolor och allmänna platser vandaliseras med nazistiska symboler och Hitler-hälsningar. Judiska föreningen i Umeå har också blivit utsatta.
I Umeå och även i hela norra Norrland, har vi varit relativt förskonade från operativa nynazistiska grupper och jag tror och hoppas att det ska fortsätta på det viset. Jag har alltid känt mig stolt över att bo i en stad med människor, som i det stora hela, är toleranta och välkomnande till människor från andra delar av världen och till människor med andra traditioner och religion.
Jag vill inte ha turnerande nazister i den stad som jag lever i och älskar och jag tror mig veta att vi är många med liknande känslor. Jag kommer aldrig att acceptera att det finns nazister och jag är oerhört glad över att det finns så många som står upp mot dom.
Dem här manifestationen visar också att vi, står enade mot odemokratiska krafter. Det är också viktig, för alla vi som vill kämpa mot alla som kränker människovärdet.

Tack
75262295_10157583244743150_6574003696332439552_n

2 kommentarer

  1. Bergis

    De riktiga nazisterna dog och avrättades i Nürnberg rättegångarna redan 1946. Kvar nu finns bara ängsliga svenska politiker som vill skaffa sig en billig politisk poäng på det som hände för 75 år sedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>