Skyddsjakt på älg !!

Det har skrivits och diskuterats en hel del angående skyddsjakten som skedde i Örträsk nyligen, och där det visade sig att en älg gick med ett foster.

Jag är inte för jakt på älg sedan det blivit efterjul med som regel mycket snö, tvärtom, Jag tycker älg ska jagas på barmark på hösten.

Däremot förstår Jag att markägare som ser sina ungskogsplanteringar skövlas av älg blir förtvivlade och ser pengar och tid gå till spillo. Kanske man till och med måste markbereda om det gamla hygget.

Så i vissa fall måste man nog säga att det är motiverat med skyddsjakt.

Att det nu blev sån uppståndelse kring just den här jakten beror däremot just på att man fått se ett älgfoster ligga öppet på slaktplatsen.

Att man skjutit en kalvbärande ko är inget brott, och att se att Hon burit kalv är nästan omöjligt i skjutögonblicket. Och är det skyddsjakt så skjuter Man det som kommer, oavsett om det är Ko eller Tjur. Och ska man se krasst på det så är det faktiskt korna som förstör mest i planteringarna, särskilt Dom som har en kalv som ska ha mat.

Så..Om det inte varit för det där fostret så hade allt varit ganska lugnt. Dom flesta Jag hört som ondgjort sig över detta "dåd" tycker att det varit ganska ok, om man bara städat undan den lilla älgen och mer eller mindre gömt den. Då kan man ställa motfrågan, Tror Ni verkligen att jägarna skurit fram den och lagt upp den på Lit de parade på detta vis??

Nej, det tror inte Jag, det har någon naturligtvis gjort som sett möjligheten att få uppseendeväckande bilder, eller alternativt skapa lite publicitet kring skyddsjakt.

Då kan Man ställa följande följdfråga direkt, Är det etiskt och moraliskt försvarbart att "gräva" fram denna "nyhet" och tvinga på folk en bild som Man inte vill se, bara för att hetsa mot jakt?

Moral kan Man säga är egentligen vad Man gör och hur Man uppträder när Folk inte ser vad Man gör, eller Man inte tror att någon ska få reda på vad Man gör eller Gjort.

Ha detta i åtanke och fundera på frågan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>