Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Svar till Maria K….

…. Maria Kristoffersson  är en flitig bloggare. Tyvärr har hon lite för bråttom ibland och låter fantasin skena iväg och så blir det som det blir…

 Nåja … Alla har vi väl förflugna ord då och då… men där jag kommer ifrån får man en rättelse eller ett påpekande när man är ute och cyklar…

Alltså!!!… Här nedan kommer ett par kommentarer till Marias senaste inlägg…

RE: underskott-och-ekonomisk-kris-i-kommunen-771787

När ni borgare skulle ta hand om ekonomin i Vilhelmina Kommun fick ni lägga en ny budget tre gånger på ett år. Ni lyssnade inte på varningar och påpekanden om att det höll på att skena iväg. Ni påstod att ni hade egna siffror.
Detta agerande fick till följd att kommunen fick ett underskott på 17 miljoner det året. Nu försöker ni skylla på världskrisen, men det är långt ifrån hela sanningen. Om det är "värdigt" eller inte får var och en avgöra själva.

Jag tycker att Vilhelminaalliansen ska samla sig och komma med förslag på hur vi ska lösa de åtstramningar vi behöver göra för att komma i balans igen med god ekonomisk hushållning i kommunens budget…
Jag vet att dina kamrater i våra nämnder, är för ett sådant samarbete, men hur är det med dig Maria ? Att döma av dina blogginlägg verkar du vara "anti" allting???

RE:http://blogg.vk.se/maria-kristoffersson-vilhelmina/2012/05/22/stor-stark-och-omtyckt-772085/#kommentarer

Jag tror inte att någon, inte en företagare heller, skulle tacka nej till att kommunens VA -killar skulle fixa en vattenläcka på en lördagskväll om det skulle visa sig att läckan hör till en fastighet (mot faktura)… hellre än att vänta tills måndagmorgon och ringa nått av ortens företag…
Det känns, för mig, mycket opraktiskt att kommunens killar skulle lokalisera läckan och så lämna den utan åtgärd för att den ligger på fel sida om tomtgränsen…Vilka skador skulle det kunna åstadkomma i förlängningen????
Jag förstår inte hur du tänker. Men du verkar har gjort det till en sport att förvränga saker till nått som det inte är.

…och vad är det för fel på konkurrens nu då ? Jag trodde du var för det???

Sen har du fel i att vi skulle komma med förslag om att lägga ner skolor i byarna. Nått sånt förslag kommer inte . Vi har haft ett samtal om effektivisering och samnyttjande i byaskolorna med det är inget skarpt förslag i dagsläget.
Som vanligt har du fått det hela om bakfoten och jag tycker inte om att du sprider felaktig information på det här viset.

Jag lägger ut det här på min blogg också om du skulle falla för frestelsen att inte lägga ut min kommentar…;)

 

6 kommentarer

  1. Max Fredriksson

    När det gäller underskottet på 17 milj så skall fullmäktige direkt när ett sådant underskott redovisas (eller nästkommande fullmäktige) presentera en plan för hur underskottet skall återställas. Än så länge har jag inte sett denna plan och som fd revisor tycker jag att jag borde fått den. Tyvärr blir det nuvarande majoritet som får lova att städa upp efter det som varit.

    När det sen gäller exemplet med läckande rör så får man ju inte glömma bort att vi politiker finns för ALLA medborgare i samhället, inte bara för dem som har egna företag. Undrar verkligen hur tongångarna skulle gå om kommunens personal vid en vattenläcka skulle packa ihop sina prylar och säga att man får ringa rörmockaren efter helgen trots att man skulle kunna fixa det direkt. Naturligtvis skulle kommunen vara tvungen att ta betalt. Jag har själv varit ute för det när vi flyttade in i huset. Det var otroligt mycket värt att få avloppet uppspolat på fredagskvällen och få bort allt vatten som stod på källargolvet. Dom privata näringsidkarna hade inge jour då inte. Jag betalade glatt vad det kostade.

  2. Viveka Abramsson

    Med tanke på det du skriver Max, att de inte vidtog några åtgärder för att återställa 2008 års underskott på 17 miljoner, så känns det lite väl magstarkt när Maria skriver att den åtgärdsplan som nu håller på att tas fram är klen, men kanske kommer de med ett fylligt dokument till nästa fullmäktige.

    Dessutom så levererar hon, medvetet eller omedveten, felaktiga uppgifter vad gäller socialnämnden. De har ett prognosticerat underskott på 80 000, inte 800 000 kronor.

    Vad gäller läckande rör och även IT-service som hon också tar upp som ett exempel, så är det väl så att den hyllade fria konkurrensen bara får gälla åt ett håll. Servicen till medborgarna tar man inte hänsyn till.

  3. Ewa Larsson

    Men ursäkta mig Kristina. Vad menar du med att ”vi” är överens om ett samarbete i nämnderna?
    Tala då inte för mig. Jag pratar så gärna själv, som du vet.

    Att vi har ett underskott som ska åtgärdas är inget att sticka under stol med och vi är nog alla intresserade av att se till kommunens bästa och att kronorna räcker till det som verkligen behövs.
    Men det finns sätt att arbeta på och sätt att arbeta på och för mig handlar det om att vända på stenarna och hitta andra metoder, så i det fallet är vi nog inte överens misstänker jag.

    Det är nog inte så att Maria har helt missuppfattat allt-det beror på hur man lyssnar och vad man lyssnar på också.

    Att kommunen ska kunna gå in och konkurrera med näringslivet innebär på lång sikt att den dagen vi verkligen behöver en yrkeskunnig perosn på ex. VVS så kan vi titta oss i månen efter den och priserna lär nog skena rätt uppåt också, så att betala och se glad ut…kan nog bara Max göra då.
    Vi behöver service och vi behöver inkomster via de privata företagen för att kunna driva våra ”hem och skolor”.

    Det mesta är utifrån betraktarens öga eller hörsel eller hur?
    Jag antar att ingen som inte kan ta sig ut på ett Telenät är så nöjda idag. Kan det möjligen bero på att vi är utelämnade till just bara Teleia? Vad är alternativet?
    Vad har vi för alternativ till Vattenfall?
    Vad gör dessa stora ”jättar” mot våra företag egentligen?
    Frågar man efter hur vi ska kunna leva och verka i dessa trakter när man drar in oss i det stora tätmaskiga garn de har?

    Tyvärr Kristina så har jag en plan för min framtid i kommunen, eftersom jag valt att bosätta mig här och jag kommer aldrig att acceptera att mina skattekronor ska användas till annat än den ”service” som vi verkligen behöver och valt att förvalta hos just nämnderna du nämner.

    Jag kommer i fortsättningen att välja att köpa mjölk på ica eller konsum och brädor på sågen och inte via kommunen.
    Att snurra pengarna runt lär inte ge upphov till mer inkomster eller service

  4. Gråstenen

    Vi som bor i Vilhelmina vill att politikerna ska jobba för kommunens bästa och sluta bråka. Sossarna och vänstern anordnar en heldag där alla partier kan delta och dom jag pratat med tycker att det var en bra dag. Genast så bloggar Maria och tror att hon kan plocka politiska poäng, men vore jag centerpartist skulle jag skämmas över hennes sätt.
    Om nu Maria lyssnat på annat sätt än dom flesta andra, hur uppfattade du det som sas Eva? Vilka stenar vände du på, kom du med några konstruktiva idéer och vilka var det som inte såg dom möjligheter som du såg?

  5. Kristina Norman

    Svar till Ewa Larsson (2012-05-23 13:12)
    1. Samarbete?
    Nu har ju inte du varit med på det senaste mötet och du var inte med i måndags så du kanske inte har hunnit uppdatera dig… Men INGEN av dina kamrater i våra nämder har emotsatt sig ett samarbete. Sen får vi ju komma fram till hur det samarbetet ska se ut. Vi har en linje som vi vill gå, och er del är att komma fram med skarpa förslag så att vi kan diskutera och komma överens… Tyvärr har vi inte sett några förslag ännu.

    2. citat: Det är nog inte så att Maria har helt missuppfattat allt-det beror på hur man lyssnar och vad man lyssnar på också.

    Ja men så rätt du har… allt beror på hur man lyssnar och vad man lyssanr på… Sett utifrån denaspekten vågar jag säga att Maria har missuppfattat diskussionen.

    Det handlade inte alls om Konkurrens i den bemärkelse som du och Maria vill påskina. Det handlar om att kommunen behöver vara sparsam med skattemedel på alla fronter och att, vid tex en vattenläcka eller IT- krasch på jourtid ( när ingen av de etablerade företagen jobbar) Då kallas kommunens jour-killar ut. och Om man då finner att läckan sitter på privat mark och inte Kommunens så kan man åtgärda den Den stora skillnanden är att man kan tänka sig att skicka en faktura på det utförda arbetet i just det fallet…

    Istället för att lämna jobbet ogjort och hänvisa till ortens företag som öppnar på måndagmorgon. En service till våra invånare, helt enkelt.
    Jag kan inte tänka mig att någon skulle ha nått emot det.
    och beträffande utökad konkurrens som jag tror du menar är en fara så kan jag inte se den faran då jag tror att kommunens VA- och IT-killar har mer än nog med arbete som det är…
    Vad du menar med att snurra pengarna runt förstår jag inte. Jag ser det som att man börjar ta betalt för tjänster som man hitills utfört utan mer elller mindre gratis.

    Var du köper din mjölk är helt upp till dig.

  6. Suzanne Sellin

    Jag håller med dig Max. Det som föreslogs var ju precis det att när det på kvällar, nätter och helger blir ett tätt avlopp med översvämining som följd och kommunens killar konstaterar att proppen inte är i kommunens del ska de mot samma kostnad som en företagare tar kunna åtgärda problemet när de ändå är på plats.
    Jag fick vänta med en stinkande källarvåning från sen fredag kväll till måndag morgon på att få tag på en företagare som kunde komma när jag hade problem. Om företagen känner att detta är konkurrens som Maria påstår så kanske de bör få igång ett rullande schema där alltid någon har jour. Stopp i avlopp brukar ju för det mesta INTE hända under kontorstid. Trist att Maria så ofta väljer att misstolka allt som sägs. I synnerhet som hon oftast inte har något eget förslag på lösningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.