Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Ordens betydelse!

 Jag bär en röd knapp på min jacka med texten " Jag är supporter av en ide" och  så den röda sosserosen.

Jag tycker det är en väldigt fin knapp och därför har den fått sitta kvar sen sist vi var ute på kampanjuppdrag med partiet.

Så under en 5 minuters vid dagens nämnd så tittar en av våra nämndsledamöter närmare på knappen och läser med ett litet "fnys":

– Ide? Vad då för ide? varvid jag svarar

– Iden om Social demokrati.

– Ja men det kan ju vara så mycket… det står ju EN ide. Vad är EN ide?

– Man kan säga en övergripande tanke om hur man vill ha det i samhället.

– Ja( forfarande med ett litet "fnys" ) men vad är det då ?

-Att man vill ha ett samhälle med solidaritet, gemenskap, jämlikhet, rättvisa för alla svarar jag( och försöker göra svaret kort då jag uppfattar "fnyset" i hennes attityd väldigt tydligt)

– Jamen, så säger ju alla säger kvinnan och jag svarar

– Kan nog hända men man kan värdera orden olika…

Sen sa vi inte mera utan det var dags att gå in och fortsätta

Men jag tänkte på den där konversationen sen .. när jag kommit hem och kraschat på sängen.

För vissa människor är orden "bara" ord och man kankse inte tänker på betydelsen i orden,lägger ingen värdering i vad som egentligen menas med "solidaritet",…"gemenskap"…"rättvisa",… "jämlikhet"…

För mig är orden mycket värdeladdade , och betydelsefulla… och mycket vackra ! och när jag tänker på vad orden betyder så känner jag väldigt starkt att det är så jag vill ha det.

Jag vill ha ett samhälle där vi kan leva upp till de här orden och alla kan bli fria människor , utvecklas och växa. Ett samhälle där vi alla kan vara trygga i förvissningen om att om det går åt helvete… om jag skadar mig, blir sjuk eller om jag förlorar mitt jobb, så finns det ett säkerhetsnät som stöttar mig tills jag är på fötter igen…

Ett sånt samhälle hade vi när jag växte upp. De första åren av mitt vuxna arbetsliv fanns den tryggheten…då jag började jobba när jag var 16 år. Således har jag ingen högskoleutbildning men det var inga problem att fixa sig jobb för det och man vågade prova på olika jobb därför att det fanns en grundtrygghet de korta perioder när man befann sig emellan jobben och jag hade inte många dagar i a-kassan fram till trafikolyckan som mer eller mindre satte p för min framfart. Det fanns jobb om man hade modet att pröva nya saker …

 Socialdemokratin satt i regeringsställning . Palme var statsminister och orden "solidaritet",…"gemenskap"…"rättvisa",… "jämlikhet"… hade inte tappat sin betydelse och sitt värde…Människor som misslyckades i grundskolan kunde ta chansen och göra  omtag, skaffa utbldning, jobb och försörjning…Det gick fortfarande att göra en klassresa  för den som var motiverad.

KAN  man göra en klassresa till det "bättre" idag? När vuxenutbildning är ett minne blott ??När ungdom  aldrig har en chans att komma in på arbetsmarknaden, utan hamnar i FAS 3 innan dom har ens prova på att jobba??? När Borgarregeringen anser att  LäxRUT är ett utjämingsavdrag med rättviseperspektiv???  och pengarna som löntagarna avstått till trygghetsförsäkringarna från sitt löneutrymme, går till jobbskatteavdrag för redan välbeställda… Ju rikare desto mera pengar????

Idag går klassresan åt andra hållet… blir man sjuk eller arbetslös så är man körd. Tusentals oerhörda berättelser vittnar om detta . Fattigdomen ökar lavinartat och soppköken får alltfler och fler besökare i våra städer.

Regeringen … sitter på sina bara arslen och tycker att det går bra för Sverige…

…och folket "fnyser" åt ord vars innebörd förr betydde så innerligt mycket … ord som var grundpelarna för vår välfärd …"solidaritet",…"gemenskap"…"rättvisa",… "jämlikhet"…åt och för alla !

 

 …och Gävlebocken brann ner I ÅR IGEN … Jamen fy fan …va trött jag är nu ….

En kommentar

  1. Anita Johnsson

    Bra argumentation, Kristina och viktigt bemötande! Orden är för oss socialdemokrater värdeladdade och de är inte bara ord utan det är handling!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.