Lars Tankesmedja

Född 56 betraktar och funderar lite från sidan

”Löfvens statskupp”

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati.  Regeringsformen beskriver hur landet ska styras, vilka demokratiska rättigheter vi ska ha och hur den offentliga makten ska fördelas.

Har aldrig hört så mycket uppgivenhet som efter denna så kallade ”decemberuppgörelse”. Löfven som svikit löfte efter löfte genade ordentligt när han ihop med alliansen kapade makten. Enligt normal förhandlingsmetodik bör han ha samtalat med samtliga partier (även SD) om det problematiska läget regeringen befann sig i. ( Hur skulle det se ut om, exempelvis fem länder är i konflikt med varandra. När sedan medling skall till kallar man in fyra och kommer överens.

Denna överenskommelse har tillkommit av att liten grupp människor som delat sin rädsla av att tappa makten. Denna uppgörelse kan vara maktvidrig och troligen i strid med grundlagen/regeringsformen. Nu kan det finnas tecken på att denna överenskommelse kan komma att brytas, den består ju bara av ett handslag, och löften har ju brutits förr när Löfven varit  inblandad.

Ha ett Gott nytt år

2 kommentarer

  1. Mia

    Hej Lars!
    Dagens Express:
    KUNGEN VISSTE INGET. Enligt regeringsformen ska statschefen hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern – så blev det inte med nyvalet. Foto: David Sica
    KUNGEN VISSTE INGET. Enligt regeringsformen ska statschefen hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern – så blev det inte med nyvalet. Foto: David Sica
    Statsministern lurade kungen inför jultalet
    REGERINGSFORMEN
    5 kap 3 paragrafen:
    Statschefen ska hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern. När det behövs sammanträder regeringen i konselj under statschefens ordförandeskap. Innan statschefen reser utomlands ska han eller hon samråda med statsministern.
    FAKTA
    SÅ SA KUNGEN I SITT JULTAL PÅ JULDAGEN
    I år har det varit val till Europaparlamentet, riksdag, landsting och kommuner. Det har betytt förändringar i styret av vårt land – som det ska vara i den demokrati som är Sverige. Nu är vi dock i ett läge där den parlamentariska framtiden kan te sig osäker och vi kanske ska ha ett extra val i mars. Det är min förhoppning och övertygelse att denna ovanliga situation kommer att lösa sig till det bästa för Sverige.
    Redan dagen före julafton var regeringen och allianspartierna överens om att det hemliga avtalet, den så kallade decemberöverenskommelsen, skulle avslöjas på en presskonferens den 27 december.
    Men statsminister Stefan Löfven, som i dag landar med regeringsflygplanet i Brasilien, struntade i att informera kungen, kan Expressen i dag avslöja.
    Carl XVI Gustaf lurades därför att spekulera kring ett ”extra val i mars” i sitt jultal – trots att han, enligt regeringsformen, ”ska hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern.”
    Rekommendera1188 Tweeta41
    På eftermiddagen den 23 december var partierna överens om att det skulle hållas en gemensam presskonferens efter julhelgen, den 27 december, bekräftar flera uppgiftslämnare för Expressen.
    Då var huvuddragen i decemberöverenskommelsen – uppgörelsen mellan regeringspartierna och alliansen – klara och det enda som egentligen återstod var partiledarnas möte på S-kansliet i riksdagen, där det skulle bestämmas vem som skulle säga vad på presskonferensen.
    ”Det var ingen tvekan”
    – Formuleringarna i överenskommelsen hade bollats fram och tillbaka, och det var ingen tvekan om att Löfven skulle dra tillbaka beskedet om extravalet, säger en uppgiftslämnare som var med och planerade presskonferensen.
    Först två dagar senare skulle kungen traditionsenligt hålla sitt jultal i Sveriges radio och i Sveriges Television. Men partiledarna struntade i att informera honom – trots att det tydligt framgår av regeringsformen, kapitel 5, paragraf 3, att ”statschefen ska hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern”.
    Klockan 8.52 den 27 december kunde Expressen avslöja på nätet att regeringen gjort upp med allianspartierna – och att extravalet ställts in.
    Samma morgon fick kungen veta.
    – Hovet informerades när överenskommelsen var klar, innan det offentliggjordes för allmänheten. På morgonen den 27:e, bekräftar statsministerns pressekreterare Erik Nises.
    När Carl XVI Gustaf höll sitt jultal till svenska folket visste han därför ingenting om de hemliga förhandlingarna som i praktiken redan avslutats.
    Landar i Brasilien
    Kungen spekulerade därför – felaktigt – i att ”vi kanske ska ha ett extra val i mars”.
    Han konstaterade samtidigt att ”den parlamentariska framtiden kan te sig osäker” – och sa:
    – Det är min förhoppning och övertygelse att denna ovanliga situation kommer att lösa sig till det bästa för Sverige.
    Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren har hovet och därmed statschefen informerats enligt reglerna på ”ett korrekt sätt”.
    – Kungens tal sändes på juldagen, det vill säga innan uppgörelsen, säger hon.
    Men då hade förhandlingarna mellan regeringen och allianspartierna pågått i tio dygn och datum för presskonferensen var alltså redan bestämt.
    Statsminister Stefan Löfven landar i dag med regeringsflygplanet i Brasilien. Under förmiddagen har han möte med Brasiliens expresident Luiz ”Lula” Da Silva och i eftermiddag närvarar han vid nyvalda Dilma Rousseffs installationsceremoni i huvudstaden Brasilia.
    Löfven ville i går inte kommentera den uteblivna informationen till kungen.
    Av Niklas Svensson
    Kan det vara bristande regeringserfarenhet eller?

    • Lars Appelfeldt (inläggsförfattare)

      Hej Mia
      I desperation handlar man före, och tänker sen.Det farliga med dessa handlingar är att människor förlorar sin tro på demokrati och tar till andra medel för att basunera ut i sin frustration. Då är vi farligt ute.Har en känsla av att dagens politiker inte går i takt med folkviljan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.