Uffes blogg

Facket och S

Edward Riedl skriver här om att facket och Socialdemokraterna bör lösa upp sina band. Conny Forsström kommenterar det här.

CF skriver att det var S som bildade facken, men enligt Wikipediaartikeln om S var det tvärt om: diverse fackförbund och andra organisationer bildade S. Detta är väl den direkta anledningen till de starka banden mellan svenska fackförbund och Socialdemokraterna.

Men om dessa band var bra/vettiga/önskvärda för hundra år sedan, är de då bra/vettiga/önskvärda idag?

Mitt eget svar är att banden mellan facken och S bör lösas upp. Och jag är själv ett exempel på varför: när jag började arbeta efter gymnaiset fick jag frågan om jag ville gå med i facket. Men på den tiden betydde det att jag också skulle blivit medlem i Socialdemokraterna, det var automatiskt och oundvikligt.

Men jag tror inte att en socialdemokratisk politik är det bästa för landet, och trodde inte på den då heller. Därmed hade jag ingen större anledning att vara medlem i det socialdemokratiska partiet. Och eftersom jag (då) inte kunde bli medlem i facket utan att samtidigt bli medlem i S var mitt val tämligen enkelt: skit i facket! Och detta val står jag fortfarande för: jag har varit medlem i en A-kassa, men aldrig facket. Och idag, tjugo-nånting år senare ser jag fortfarande ingen anledning att gå med i facket.

Med andra ord så har facket, genom sina nära band till ett politiskt parti, skrämt bort någon som mycket väl hade kunnat bli medlem annars.

 

Den principiellt intressanta frågan blir då om facket tjänar på dessa nära band eller inte. På kort sikt kan jag mycket väl tänka mig att fackföreningsrörelsen i Sverige tjänar på det, även om det i varje enskild fråga inte kommer att finnas bara vinnare.

På längre sikt tror jag dock, med tanke på hur samhället ser ut idag, att facket förlorar på de nära banden till S.

Tidigare har facken, genom LO, mer eller mindre kunnat beställa lagstiftning från Socialdemokraterna, och dessa har levererat. Men det var för ganska länge sedan som denna möjlighet upphörde, då världen förändrats för mycket för att det skall gå: även stora tillverkningsindustrier kan flytta från ett land till ett annat utan större problem om villkoren på platsen där industrin finns blir för dåliga.

Och det är, bland annat, dessa av facken "beställda" lagar som jag tror kan ställa till det i längden: hur skall ett fack, som en gång propagerade för vissa lagar, några år senare propagera mot samma lagar, när S säger att lagarna måste ändras?

Och på ett annat plan: när nu långt mindre än 50% av svenska folket röstar på socialdemokraterna, bör då facken ta risken att stöta bort en så stor del av sina potentiela medlemmar?

 

Om inte detta övertygar, gör då ett tankeexperiment: lek med tanken att facken/LO inte hade ett tätt sammarbete med Socialdemokraterna, utan med Svenska Kyrkan. Om jag vore troende muslim/jude/buddhist/…. skulle jag inte ha någon anledning att vilja bli medlem i facket. Varför skulle det fungera annorlunda när det gäller politiska partier?

 

Jag inser att en skilsmässa mellan fakcen/LO och Socialdemokraterna är något som man inte gör i ett huj, men jag tror det är oundvikligt. Om inte idag så någon gång i den nära framtiden. Och jag tror att båda parterna kan tjäna på det: ingen av dem är knuten till någon annan som har delvis helt andra intressen.

Om det skulle uppstå en samsyn mellan facken/LO och något parti en specifika frågor ser jag inget fel i att båda parter driver just den frågan. Och i det läget spelar det ingen roll med vilket parti som facken/LO sammarbetar: det enda viktiga är huruvida facken/LO och partiet i fråga är överens i sakfrågan.

10 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Kyrkan har aldrig någonsin haft anknytning till facket, det har däremot S som (även om jag skrev fel om vem som bildade vad) är nära knutet till facket på det ideologiska planet och är ett resultat av arbetarrörelsens behov av att kunna hävda sig gentemot arbetsgivaren. Den kampen dessa två antagonister emellan har ALLTID varit politisk därför att facken är arbetarrörelsens vapen medan arbetsgivarna alltid haft stöd från högerhåll (moderater och Svenskt Näringsliv, tidigare SAF). Moderaternas ideologi ligger inte hos gräsrötterna och de anställda, den ligger och har alltid legat hos företagsägare. Facket skyddar anställdas intressen och kan och bör aldrig tänka på företagarens goda (företagaren har Svenskt Näringsliv, som för övrigt är nära sammankopplat med moderaterna). Fackets koppling till socialdemokraterna och arbetsgivarorganisationers samröre med moderater gör kampen mellan arbetsgivare och anställda politisk. Hur kan man hävda att den inte är politisk? Och hur kan man hävda att högerpartiers intressen skulle sammanfalla med fackets? Det finns inte på kartan. Så därför faller sig ett samarbete fack och S emellan naturligt. Jag antar att ni på högersidan ser kopplingen mellan Moderaterna och Svenskt Näringsliv som lika naturlig då moderaterna alltid haft och har gemensamma intressen med Svenskt Näringsliv.

  2. Uffe N

    Svar till Conny Forsström (2011-11-05 19:10)
    Jag kan inte yttra mig för någon annan än mig själv, och därmed kan jag inte göra anspråk på att uttala mig för moderaterna, men min syn på det är att även moderaterna borde vara obundna: stå på egna ben, och samarbeta med någon när det finns en sakfråga där man har gemensam synvinkel.

  3. Uffe N

    Svar till Conny Forsström (2011-11-05 19:10)
    Och vad gäller moderaternas ideologi tror jag inte att den är så olik socialdemokraternas egentligen: hårddraget vill båda folkets väl. Det som skiljer dem åt är hur de vill komma dit. Moderaterna vill ta vägen via företagen: om det går bra för företagen så går det bra för folket. Socialdemokraterna vill gå skattevägen: om staten tar in mycket skatt kan den dela ut mycket bidrag. Det är vägen som är annorlunda, inte slutmålet.

    Tror _jag_, i alla fall.

  4. RWR

    Nu finns det ju fackföreningar redan som inte följer partipiskor. Liksom man gjorde i 1900-talets början fokuserade på medlemmarnas behov måste man ju också se till 2000-talet i dag!

    Det blir i längden ohållbart med en fackförening som har sin utgångspunkt i 1900-talets början när ens medlemmar har problem som relaterar till nuet 100år senare …

    En separation kommer att tvingas fram av medlemmarna vilket borde vara okey för alla demokratiskt sinnade!

  5. Conny Forsström

    Att vänstersidan vill dela ut bidrag är er, d.v.s. högersidans tolkning. Om välfärd till samhällets svaga är bidrag, då älskar jag bidrag. För det kommer alltid att finnas människor som är sjuka. Det kommer alltid, i alla fall om vi lever i ett kapitalistiskt system, att finnas arbetslöshet. Ska vi strunta i de svaga? Högern vill så klart att det ska ske, men vi är, hoppas jag, många som ännu anser att vi ska ha ett system där skatt inbetalas för att hjälpa de som icke kan arbeta.

  6. Uffe N

    Svar till Conny Forsström (2011-11-05 21:05)
    Självklart är min beskrivning av skillnaderna mellan höger och vänster extremt förenklad, men jag ändå att både socialdemokrater och moderater (och alla andra partier också, för den delen) vill åstadkomma samma slutresultat: att folket har det bra.

  7. RWR

    Conny: Om medlemmarna i en förening vill förändra dess inriktning och arbete så sker det genom medlemsinflytande förutsatt att föreningen står på en demokratisk grund.

    Det betyder att den förändring som görs i i den processen är för att förbättra för medlemmarna eftersom det är poängen med föreningen! Det betyder i sin tur att en separation kan komma tillstånd om medlemmarna tycker att så ska ske …

    Naturligtvis kan en förening styras genom andra medel än demokrati och medlemsinflytande. Lyckligtvis i ett öppet fritt samhälle leder det till organisationens egen död …

  8. Conny Forsström

    RWR: Vad gör facket sämre av samröre med S? Tror man att fack kan föra en opolitisk kamp så kan man alltid bilda sitt eget fack (rätta mig om jag har fel men det torde inte finnas några hinder för det). Jag tror däremot inte på opolitiska fack, eftersom själva existensen av fackförbund i sig är politisk (att ta ställning för en grupp mot en annan, är inte det politik?).

  9. Uffe N

    Svar till Conny Forsström (2011-11-06 09:44)
    En liten fråga: vad skall facken/LO och S göra om det visar sig att i en specifik fråga står de på var sin sida?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.