Vardagslycka – vad är det?

 

Vad är lycka egentligen? Är det ett statiskt tillstånd att sträva efter eller är det ett tillstånd som kommer och går?

Definitionen på lycka enligt Wikipedia är: "En känsla av välbehag och inte ett mått på framgång. Lycka är ett belöningssystem som används för att premiera ett levernde där våra behov tillgodoses."

Det innebär med andra ord att lycka handlar om att tillgodose våra behov! Om vi då plockar fram Mazlows behovstrappa ser våra grundläggande behov som följer:

1. Fysiska behov som mat, sömn och sex

2. Behov av trygghet och skydd

3. Sociala behov som vänner, kollegor och umgänge

4. Behov av att bli sedd som människa och person

5. Behov av att ta till vara och utveckla våra kunskaper, talanger, drömmar och voísioner

Intressant, eller hur? Lycka=att tillfredställa våra behov, det känns spännande att utforska mer. Vad kan vi göra i vår vardag?

Att äta gott är ju en riktig lyckobringare! Tyvärr finns massor av "tabun" runt det vi äter eller rättare sagt vad vi inte ska äta. Mat förknippas ofta med en massa krav, helt i onödan tycker jag. Att äta gott är fantastiskt, en skön känsla av välbehag sprider sig i kroppen om vi tillåter oss att njuta. Jag tycker att man ska kunna äta allt man tycker om men med måtta, använda sunt bond förnuft – inte frossa och inte svälta. Våga vara onyttig ibland! Här kommer ett recept på en av mina favoriter: Kladdkaka

100 gram smält margarin/smör

1½ dl. vetemjöl

3 dl. strösocker

1½ tsk. vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

2 ägg

Gör så här:

Slå på ugnen, 160 grader. Smält maragarinet/smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt margarinet/smöret och till sist äggen. Rör ihop till en smidig och klumpfri smet. Smörj och bröa en form. Häll i smeten (spara en klick för provsmakning:) ) Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. LÅt kallna och serveras som den är eller med bär, grädde eller en klick tofuglass. MUMS!

Avslutningsvis ett citat om LYCKA:

" Lyckan finns i ett ögonblick"

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.