Sockerberoende?

Lyckan i en godispåse:

Dagens inlägg handlar om vardagslyckan som återfinns i en godispåse. Sen barnsben har godsaker alltid bringat en härlig känsla av välbehag! Det var ju precis en av definationerna på vad lycka är. Detta har under åren inte avtagit det minsta.

Egentligen är det lika mycket känslan av förväntan och längtan som är härligt som den fantastiska upplevelsen när jag tar den första godisen och stoppar den i munnen. Hela kroppen och kroppen jublar!!!

Men det fanns en period i livet där sötsakerna tog över och påverkade mitt liv så pass mycket att det blev negativa konsekvenser för mig. Mina tankar upptogs till stora delar av när och hur skulle jag kunna få i mig nästa kexchoklad, bullpåse eller chokladbollssmet? Det blev som en fix idè som styrde och ställde.

I dessa situationer var jag bra på att hitta ursäkter som skulle passa mina behov. Tanka bilen trots att det inte behövdes och vips köpte jag en chokladkaka att äta upp i bilen. Köpte godis när jag storhandlade som skulle ätas upp vid familjens fredagsmys, men icke. Dagen efter var påsen tom. Jag kunde sätta igång att baka kladdkaka som aldrig hann gräddas förren smeten var uppäten! Och mycket mer absurda saker, allt för att få i mig en sockerkick för att för stunden må bra.

Jag rättfärdigade mitt beteende och handlande med att jag inte mådde så bra, så nåt borde jag väl ändå få unna mig. (Det slog det mig aldrig att jag istället kanske skulle göra något åt orsakerna till att jag inte mådde så bra)

Hursom helst, det gick till en punkt där jag kände att: -Nu får det vara nog! Jag  insåg att jag ville göra något åt mitt liv och skapa en positiv förändring. Jag kommer inte ihåg hur jag kom i kontakt med boken: Slut på sockersuget skriven av Kathleen Desmaisons, men det blev början till en positiv förändring i livet.

Efter att ha läst den boken bestämde jag mig för att sluta med socker. För att göra en lång historia kort så höll jag upp i två år med socker. Jag mådde fantastiskt bra och gick ner ca 8 kg i vikt. Jag gjorde även andra förändring i livet som hjälpte mig att börja må bättre.

Nu har jag fått mycket erfarenhet och kunskap om mig själv och hur jag fungerar. Jag äter godis och andra sötsaker men har lärt mig att lyssna på kroppen och framför allt knoppen. När jag märker att jag får ett jättesug är jag uppmärksam på vad som ligger bakom. Hur mår jag, vad känner jag, har jag slarvat med maten? Viktiga frågor att ställa till mig själv för att jag ska kunna ha ett sunt förhållande till godis och sånt som jag tycker är så gott. Jag vill verkligen kunna njuta och inte få tillbaka gamla känslor av skam för att jag ätit en godis.

Vardagslycka för mig är en lagomt stor/liten godispåse med:

1. Marmeladkulor

2. Hallonbåtar

3. Lakritskritor

Mums!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.