Boktips, Papalagi och dörrar..

Jag vill göra reklam för en fantastisk tänkvärd liten bok. Jag läste den för många år sedan men kommer fortfarande ihåg visa avsnitt som både är roliga och ger ett nyttigt perspektiv till hur vi lever våra liv. Så här skriver dom på www.boksidan.net:

Söderhavshövdingen Tuiavii från ön Upolu i Samoa-gruppen gjorde i början av vårt sekel en resa i Europa. Efter hemkomsten skrev han ner sina tankar om vad han sett och upplevt hos den vite mannen, som han kallar för Papalagi. Allt det som för oss är självklart betraktas av Tuiavii med undrande, oskuldsfulla och intelligenta ögon. För sina stamfränder berättar han om européernas märkliga bostäder, intresse för ting, dyrkan av pengar, brist på tid.

Utdrag ur boken:
”Hans hydda liknar en upprättstående stenkista (…) Bara på ett ställe kan man ta sig in och ut. Det kallar papalagi för ingång, när han går in i hyddan, och för utgång, när han går ut-fast bägge är helt och hållet samma sak.”

En rolig iaktagelse. Han beskrev även ringklockan på ytterdörren som; ett kvinnobröst som tjöt på andra sidan när man tryckte på bröstvårtan!

Apropå dörrar, så är det väl lite spännande vad som utspelas där bakom. De livsöden på gott och ont som vi aldrig får ta del av. Tänk så många faccinerande människor som har så mycket att berätta, vars historier aldrig får en röst.

I dagens samhälle börjar det bli ovanligt att någon knackar på för att göra ett besök, skvallra lite och dricka en kopp kaffe. Det är nästan så att vi blir misstänksamma om någon dyker upp utan att ha föraviserat sin ankomst.

Dörrar skapar även förväntningar om vad vi har att vänta på andra sidan. När jag bor på hotell brukar jag ta för vana att fota hotelldörren. Varför? Jag vet inte riktigt. Men hur som helst, vilken av dessa tror ni bjöd på den skönaste sängen?

Alternativ 1

Alternativ 2

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.