Att göra avslut – på okänt vatten

våren 2013 007

Det smärtar att göra avslut, oavsett om det är självvalt eller inte. Det är så mycket känslor investerade. Glädje, skratt, besvikelser, trygghet, smärta, rädsla, närhet och ilska. Avslut är läskigt – men ibland nödvändiga. Det kan handla om att gå från ett förhållande som inte fungerar, att avsluta en vänskapsrelation som suger energi, att fatta beslutet att ens husdjur är så sjukt och behöver lämna jordelivet eller att slutligen inse, på ett känslomässigt plan att ens pappa aldrig kommer att bli den pappa vi behövt eller önskat oss.

Avslut kan även handla om att lämna det hus som varit ens hem under en längre tid. Det är inte lätt att säga hejdå till alla minnen som är kopplat till rummen där vi levt en del av våra liv. Sovrummet där vi sovit många sköna nätter, myst med en kärlek eller legat vaken på grund av ångest och gråt. Vi vet exakt var sprickorna i tapeten finns, formen på reporna på fönsterlisterna och fläckarna i taket som bildat olika mönster. Vårt kök som varit hustets hjärta, där vi bjudit till mat, bakat bröd med varierat resultat och avloppet som levt sitt eget liv. Alla husets rum består av minnen – energi som sätter sig i väggarna.

Kanske det mest smärtsamma med avslut, är när vårat beslut påverkar någon annan på ett negativt sätt. När vi ser smärtan och sorgen i ögonen hos våra barn, en nära vän eller vår älskling. När de plötsligt inser att deras tillvaro aldrig kommer att bli som den en gång varit. När de verkligen känner att det inte finns någon återvändo och rädslan för framtiden gör det svårt att andas. Då är det svårt att stå stadigt och fast i sitt beslut. Men det går. Jag vet för att har upplevt båda sidor.

Till alla er som står inför avslut i era liv – ni överlever, det är en del av livet och med lite distans så kommer ni att inse att allt händer av en anledning. När något avslutas är det början på någonting nytt.

Några tips:

  • Tillåt dig att känna det du känner, men det är inte alltid nödvändigt att agera på dina känslor.
  • Uttryck dina känslor. Är du ledsen – gråt. Är du arg – skrik. Är du besviken – skriv/måla/rita.
  • Prata med någon/några du har förtroende för.
  • Skriv en ”Att göra-lista” för att hjälpa dig att få struktur på det du behöver och måste göra.
  • Kommunicera med din omgivning det du anser att de behöver veta för att slippa att de spekulerar
  • Hitta positiva sätt att koppla av på
  • Promenera för att rensa hjärnan och få egen tid

Kom i håg – allt ordnar sig till det bästa/Varm kram Susanne

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.