Vadå misslyckad?

Jag tror att de flesta av oss någon gång, eller ofta upplevt osäkerhet och rädsla inför att prova nya saker, eller göra sådant som vi känner att vi inte riktigt behärskar. Vi är rädda att göra bort oss, att bli till åtlöje och att vi ska framstå som mindre kompetenta och kunniga. Då är det enklare att välja bort eller försöka undvika dessa situationer. För vi vill ju inte skämma ut oss. Helt enkelt så vill vi inte känna oss misslyckade. Ordet misslyckad är för mig så negativt laddad. Det är verkligen tungt och destruktivt.

Jag tycker inte att vi ska dela in vårt liv och våra handlingar i: lyckat eller misslyckat. Varför inte kalla det för; erfarenheter, lärdomar eller kunskap? Visst låter det bättre? Det är mycket mer positivt laddat och ger utrymme för oss att acceptera att vi inte är mer än människor med både fel och brister. Samtidigt som det ger en mer rättvis bild att det som skett, att exempelvis kunna säga:

  • – Nu har jag erfarenhet av vilka konsekvenserna blir när jag…
  • – Nu har jag lärt mig hur jag inte ska göra nästa gång…
  • – Nu har jag kunskapen om hur jag fungerar i denna situation…

Att våga det vi egentligen inte törs

Men, hur ska vi kunna lära oss nya saker, utforska oss själva och världen om vi inte vågar prova nya saker eller tänka nya tankar? Nyfikenheten är ju det som hjälp oss att överleva som art och något som är en naturlig del av oss. Låter vi rädslan att misslyckas få styra i vårt liv, riskerar vi att hamna i en ond cirkel av negativa tankar, minskat självförtroende och självkänsla.

Jag är övertygad om att vi lever ett rikare liv om vi kliver utanför vår trygghetszon lite då och då för att utforska det okända och obekväma. Då växer och utvecklas vi som människor. Vår tolerans, tålamod och våra fördomar prövas och har vi tur – kanske vi inser att det som är vår sanning inte är sanning för alla andra.

Jag vill uppmana till att undvika ordet misslyckad. Det är hårt och fördömande. Det hindrar oss från att plocka fram modet att våga det vi vill men inte törs.

Önskar er en spännande måndag med lagomt många utmaningar. /Susanne