Socialt kapital – en samhällsanda för tillväxt

Gammplatsen

I takt med att samhällets förändras finns anledning att fundera på hur vi kan utveckla en kultur och en samhällsanda som bygger på att vi stärker varandra och lyfter vår region. En kultur som är välkomnande till det nya, värnar om varandra när det kärvar och gläds åt varandras framgångar.

En angelägen fråga är om det möjligt att öka det mellanmänskliga förtroendet i tider då vi bli mer självständiga och mindre benägna att engagera oss ideellt?

  Idag har Arena för tillväxt arrangerat ett seminarium på Almedalen med rubriken – Tillit och tolerans – det sociala kapitalets betydelse för platsens utveckling.  Socialt kapital har visat sig vara en framgångsfaktor i att vässa den lokala och regionala kulturen.  Ett samhälle med högt socialt kapital är mer ekonomiskt effektivt än ett samhälle där människor misstror såväl varandra som systemen. Hur har vi det i vårt län? Om vi litar på att våra politiker och Region Västerbotten tar sitt ansvar kan vi hitta vägar till samarbete s istället för att lägga energi på att misstro och ifrågasätta. Det skulle på sikt bygga ett starkare civilsamhälle som komplement till de ordinarie strukturerna.

Att bygga ett starkare civilsamhälle är särskilt betydelsefullt i krympande kommuner. Lokal attraktionskraft handlar bl a om att vara konkurrenskraftig i en region där det råder dragkamp om företag och människor. Ett välkomnande samhälle, med god samhörighet, är ett samhälle att trivas i från första stund.

Lokal och regional utveckling bygger på en gemensam strävan där medborgarnas trivsel och engagemang är en viktig drivkraft. För att lyckas krävs tillit mellan medborgare, kommuner, politiker och företagare. En ökad tilltro till systemen, och att de kan påverkas, kan leda till ökad samhandling mellan människor i det lokala och det regionala utvecklingsarbetet.

 För ökad framtidstro och för hela länets utveckling finns anledning att sträva efter en samhällsanda som bidrar till att vi verkar tillsammans mellan medborgare i civilsamhället, kommuner, politiker och näringsliv.

Att gräva där vi står med det vi har är en bra grundförutsättning för att tillsammans stärka våra kommuner och orter.  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.