Nej till fria sprutor

Är på plats i Skellefteå och ska idag ha sammanträde dels med LAKO, dels med regionfullmäktige. Hoppade över att blogga igår för det var en lång dag med möten. Sen var jag inte riktigt på humör för något bloggande, då min hund fick somna in i onsdags efter en tids sjukdom. Det var en jobbig upplevelse, men nödvändigt.

Noterade dock att kraven på fria sprutor till narkomaner har dykt upp igen. Från moderat sida är vi negativa till en sådan åtgärd.

Umeå ska inte kapitulera inför drogerna utan istället måste vi anstränga oss hårdare för att hjälpa människor ur sitt missbruk. Narkomanerna behöver vård, inte fria sprutor!  Samhället insatser borde satsas dels på förebyggande arbete, dels på god vård åt dem som hamnat i knarkmissbruk. Det är bra att Umeå kommun går i spetsen och försöker förbättra arbetet genom uppsökande verksamhet, bättre samordning, tillgång till behandling med hög tillgänglighet. – betydligt bättre än att kasta in handduken och dela ut fria sprutor så att man kan fortsätta knarka.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Ola Lundgren

    Bra att du är positiv till behandling,men det finns ett hål i ditt resonemang. Behandling av narkomaner är inte speciellt effektiv vilket innebär att man måste räkna med ett antal återfall.Om sedan tänker på att infektions kliniken uppskattar att ca 20-30 % alla ”nya” sprutnarkomaner i umeå utvecklar hepatit inom ett halvår. Så inser man att även om man lyckats rehabilitera dem så kommer de ha stora problem att sköta ex ett jobb då hepatit är kroniskt och kräver regelbunden sjukvård under resten av deras liv. Fria sprutor handlar om det skall finnas något kvar att rehabilitera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>