Lugn i stormen

Idag ska jag ägna mig åt Kulturnatta – gå runt på stan och titta på allt intressant som arrangeras i vår stad. 300 olika evenemang i stort och smått, ska det tydligen vara.

Kan dock inte låta bli att kort kommentera den debatt som blossat upp om en eventuell flytt av Norrlandsoperan till "Staden mellan broarna". Jag var med på det sammanträde när socialdemokraten Christer Lindvall kastade fram förslaget, men antog att det inte låg något mer i det än så. Igår så lyfte Holmlund tanken på sin blogg.

Bra eller dåligt? Finns säkert argument både för och emot. Men jag vet att vi tidigare konstaterat att det inte finns någa ytterligare driftmedel att ge Norrlandsoperan för de utbyggnationer man önskat göra. Och från den slutsatsen till att plötsligt vilja bygga en helt ny opera….

Det finns en fara i att kommunen inte lyckas slutföra de projekt som man planerar, om man hela tiden ändrar sig och hoppar från tuva till tuva. Ena dagen pekas med hela handen i en riktning, den andra dagen pekas med hela handen i motsatt riktning. Och den tredje dagen hittar man på något helt nytt.

När det gäller stadsplanering måste man bestämma sig för vad man vill, få med sig olika aktörer och skapa en bred politisk enighet. Annars blir det bara ytterligare förseningar i en rad av långbänkar.

 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Och fjärde dagen kom en ny badplanering, nu ovanpå gym som är ovan på handeln i Nannakvarteret. Och utan referenser om hur bad på tredje plan fungerar eller ens finns. Plus nu Sveriges främsta upplevelsebad och bästa 50, i OS-klass, medan halvmesyrer av de privata aktörerna förut. Vilken trovärdighet ger det för företagen. Och varför sämsta läget och våningar upp för det mesta och bästa i badväg? Vad är det för långsiktighet?
    Minns också att Nannabad dök upp plötsligt mitt i förslag om bad mellan Stora Hotellet och Plaza Hotell. Mönstret går igen och inget blir av, just pga planeringsröran.

  2. Per Hansson

    …eller beror detta återkommande planeringskaos på att sossarna lyckats stympa den gällande översiktsplanen och förhala framtagandet av en ny? Jag bara undrar.

    F ö kostar en stadspark bara en bråkdel av de flesta andra arrangemang som nu diskuteras. Men den skulle ge så mycket tillbaks i form av ökat välmående! Gå in och rösta på min lilla opinionsundersökning på min VK-blogg genom att klicka på mitt namn ovan.

    Jag tror att Umeå behöver nya friska tag i stadsplaneringen – med mer direktdemokrati! Rösta på Alliansen så blir det skillnad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.