Positiv förändring på VK-bloggen

VK har den gångna veckan ändrat så att det är vi bloggare som administrerar inkomna kommentarer på vår egen blogg. Det är en välkommen förändring. Därmed ser man också vilken emailadress kommentarerna skickas ifrån.

Detta bäddar för en bättre ton i debatterna och kommentarerna på VK-bloggarna. De anonyma personangreppen lär minska dramatiskt.

Det är ju inte lika kul för de anonyma smutskastarna som spyr ut sin galla på bloggarna, när de inte längre kan gömma sig bakom anonymiteten på samma sätt. De vågar inte stå för sina hätska angrepp och låga personpåhopp, om de tvingas figurera med eget namn. Eller åtminstone egen mailadress. Fegt, men inte oväntat. Det visar också att VK har tagit rätt beslut.

Förhoppningsvis blir det en bättre nivå på diskussionerna efter detta. Jag vet många som har funderat på att sluta blogga just för de anonyma personangreppen som gång på gång dyker upp på kommentarsfälten.

Nu slipper vi det i alla fall. Positivt!

Etiketter: , , , , ,

12 kommentarer

  1. Rabbe Sjöberg

    Mycket bra. Jag avskyr anonymitet i alla sammanhang (Ok. jag kan själv i vissa sammanhang använda initialer). Speciellt retar jag mig på att man kan anmäla anonymt till vissa kommunala kontor och att dessa anmälningar tas på allvar. Som sagt VK – ett bra initiativ!

  2. Louise Söderlund

    Bra förändring! Jag bloggar på blogg.se och modererar kommentarer själv. Mera jobb, men definitivt värt det. Sen har ju inte jag några demokratiska ambitioner, så jag fulcensurerar av och till 😉

  3. Urban Bengtson, idékonsult

    Om ni bloggare, politiker eller ej, välkomnar öppenhet, så tror jag att vi som kommenterar välkomnar en förändring hos bloggarna, nämligen att reagera på vad vi skriver. Hittils är det ett få tal av politikerna som tar sig den tiden. Inbesparad tid på att läsa anonyma kommentarer, kan då användas.

  4. lf

    Om man vill blogga då vill man framföra ett budskap till väljare.Att kommentatorerna vill framföra sitt budskap och det skall visas hos de som bloggar är väl ingen hemlighet.
    Jag har alltid trott att VK har skyddat de som inte vill reagera med sitt namn.Vk har med sin syn blockerat det fria ordet.

  5. Anders Ågren

    Svar till Louise Söderlund (2010-11-06 12:57)
    Ja, och skulle bloggen ligga någon annanstans så skulle man ju självklart styra över kommentarsfunktionerna på sin egen blogg. Lite extra arbete blir det, men det gynnar diskussionsnivån. Inte lika lätt att sprida sitt anonyma hat för vissa..

  6. Anders Ågren

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2010-11-06 13:34)
    Det är ju upp till respektive bloggare att välja vilka kommentarer som man ser anledning till att besvara. På samma sätt som de som läser bloggar inte heller har en skyldighet att kommentera allt man läser.

  7. Anders Ågren

    Svar till lf (2010-11-06 21:32)
    En uppenbar skillnad är ju att de som bloggar är öpppna med vilka de är. Och att många som kommenterar, i skydd av just anonymiteten, ägnar mycket tid åt smutskastning och personangrepp. Att man kan vara fortsatt anonym bevisar ju din egen kommentar..men däremot kan vi, som numera administrerar våra bloggar, se från vilken emailadress du skickat det ifrån. Jag är övertygad om att detta kommer bidra till en bättre nivå på debatterna på bloggarna. Det är inte lika ”tilltalande” att förtala och smutskasta andra människor om man tvingas stå för det öppet. Bra, VK!

  8. Lars Gidlöf

    Ja,måste väl kännas skönt för Er politiker, då kan Ni bara visa de kommentarer som beundrar Era utspel.

    Inga kritiska röster får höras, tycker det kommer likna lite censur alla forna Öststaterna detta,eller?

  9. Anders Ågren

    Svar till Lars Gidlöf (2010-11-07 19:48)
    Jodå, visst kommer de kritiska kommentarerna att synas. Men inte de som bara ägnar sig åt personangrepp och smutskastning.

  10. lf

    Smutskastning och personangrepp skall den tidning som upplåter bloggandet rensa bort.Bloggen kommer att tyna bort om inte anomyniteten finns kvar.Då kommer bara bloggarnas fina kommentarer att finnas kvar.Hur blir det då med den kritiska debatten.Om Anders Ågren tycker att kritik är smutskastning och personangrepp då blir det svårt.
    Jag ser denna ändring som ett ytterligare steg i den förändring inom press och massmedia åt höger som kommer att tysta de kritiska rösterna.

  11. lf

    Har jag smutskastat och bedrivit personangrepp mot dig? Det vore väl på sin plats att VK talar om för allmänheten vad som gäller för bloggandet.Tycker VK att det är okay att bloggarna kan ta bort relevanta kommentarer? Den nyhet som Ågren säger att bloggarna kan ta bort negativa kommentarer,vad är då bloggen värd? Nu måste VK träda fram och förklara.I telefon till VK för ca. 1 år sedan så frågade jag om detta och fick till svar att självklart så var det VK som gallrade det som var kränkande.
    Jag heter Leif Fransson (lf) och bor på Skogsbrynet.Hur nu det förändrar läget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.