Norrland behöver en storstad!

I dagens Norrbottens-Kuriren var det en intressant artikel som bl.a. handlade om att Norrbotten fortsätter att tappa befolkning. I artikeln skrivs det om att människor lämnar glesbygden och bosätter sig i storstäder – och att det är en global trend som även präglar Sverige. Då spelar det ingen roll att det sker tunga investeringar i regionen och att arbetstillfällena ökar för närvarande. Människorna flyttar ändå bort från glesbygd till städerna.

I Västerbotten blev det däremot en befolkningsökning år 2010, varav Umeå står för det allra mesta även om också Vännäs ökade. Men det räcker inte.

En professor blev intervjuad NK-artikeln och han konstaterade att norra Sverige lider brist på stora städer, och att inte ens Umeå kvalificerar sig till titeln och att Umeå "knappt har näsan över vattenytan – det behövs mellan 150.000-200.000 invånare."

Precis.

Det är därför jag gång på gång kommer tillbaka till behovet av fortsatt befolkningstillväxt i Umeå. Konkurrensen är stenhård mellan regionerna och vi måste växa MER för att Norrland ska ha en chans i framtiden och inte vara dömda till en borttynande tillvaro.

Men det är positivt att fler och fler inser vikten av att Norrland måste få en riktig storstad. Som av en händelse skrev jag om Umeås behov att bli mer storstad för några veckor sedan.

 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.