Skolk i betygen

Idag kan vi läsa i SvD att skolk kommer att skrivas in elevernas betygsdokument fr.o.m. höstterminen 2012, dock inte i slutbetygen utan enbart i terminsbetygen. Det är bra, även om det inte är en universal lösning på alla problem. 

Men det finns ett uppenbart samband mellan närvaro och resultat. Elever som inte är på lektionerna har av naturliga skäl svårare att inhämta kunskaper än de elever som följer undervisningen. I bl.a. Nacka och Stockholms Stad började man i början av 2000-talet redovisa frånvaron på elevernas betyg. Resultaten lät inte vänta på sig. Närvaron steg dramatiskt. Det säger sig självt – när elevens skolkande plötsligt leder till konsekvenser så blir det mindre kul att skolka.

Skolan har också en viktig normbildande funktion. Genom att kräva närvaro visar skolan att det är viktigt att man är på sitt jobb, i skolan precis som i övriga samhället. Vem annars kan utebli lite när det passar? Skolans viktigaste uppgift är kunskapsförmedling. Men kunskapsförmedling förutsätter att eleverna är närvarande i undervisningen. Om elevernas frånvaro minskar när man registrerar skolk i betygsdokumentet, så är det för oss moderater en vettig metod att anamma.
 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Villy Hansen

  Jag håller med om påståendet. ”Men det finns ett uppenbart samband mellan närvaro och resultat.” Men när det gäller att förändra skolan till det bättre är frågan betydligt större än så. Lek bara med tanken att alla elever i nuvarande skola alltid skulle närvara. Bättre närvaro förändrar inte skolan. Men du är ju även inne på detta i ditt inlägg. Läs gärna Zarembas serie med ögonöppnare i DN men det har du säkert redan gjort.

 2. Maria Hagbom

  Hej Anders!
  Jag håller tyvärr inte med dig. Det är kunskapen som ska vara i centrum i skolan, inte närvaro. Visst är skolan normgivande, men jag undrar hur länge det dröjer innan alla föräldrar säger nej till Björklunds uppfostring av deras barn, samt att skolan med skolledning och lärare hela tiden talar om för familjerna hur de ska leva sina liv. Jag tror att detta kan vara spiken i kistan för nästa alliansregering. Sen har väl vi moderater som prioriterad uppgift numera att lägga örat mot rälsen och lyssna när tåget kommer? Jag lyssnar för fullt och det finns många där ute som börjar tröttna nu.
  Hälsningar
  Maria

 3. Anders Ågren

  Svar till Villy Hansen (2011-05-11 08:35)
  Villy, jag tror vi är ganska överens och visst finns det massor att göra för att förbättra den svenska skolan, utöver just den här symbolfrågan. Jodå, jag har läst Zarembas artiklar.
  Maria, min uppfattning är att närvaro faktiskt är viktigt för att man ska lära sig något. Annars är det ju lika bra att lägga ner skolan om det inte spelar någon roll om man är på lektionerna eller inte. Jag är övertygad om att Alliansens skolpolitik har stöd bland svenska folket.

 4. Anders Ågren

  Svar till Maria Hagbom (2011-05-11 09:58)
  Maria, min uppfattning är att närvaro faktiskt är viktigt för att man ska lära sig något. Annars är det ju lika bra att lägga ner skolan om det inte spelar någon roll om man är på lektionerna eller inte. Jag är övertygad om att Alliansens skolpolitik har stöd bland svenska folket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>