Dags för mindre klasstorlekar i Umeås grundskolor!

I onsdagens VK och VF kunde vi läsa artiklar om fördelarna med mindre klasstorlekar inom grundskolan. Enligt en forskarstudie så lyckades eleverna bättre i skolan om de gick i en klass med färre elever, jämfört med klasser där elevantalet var större. Detta borde vara vägledande för skolpolitiken i Umeå också!

Studien bekräftar mycket av den linje som vi inom Allianspartierna i Umeå har drivit, med kravet på bl.a. minskade klasstorlekar inom grundskolan. Tidigare har vi inom oppositionen lyckats få socialdemokraterna att ge upp motståndet mot mindre barngrupper i förskolan – nu är det dags att få dem att acceptera mindre klasser i grundskolan.

Bättre resultat för eleverna, bättre arbetsmiljö för såväl elever som lärare!

Därför lyftar jag nu frågan till kommunfullmäktige på måndag den 27 februari. Har lämnat in en fråga till För- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren, med nedanstående lydelse.

 

Enkel fråga till För- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S):

Delar du uppfattningen att det är positivt med mindre skolklasser i grundskolan?

Både VK och VF skriver i artiklar den 22 februari om den forskarrapport som visar att mindre klasser i skolan lönar sig för såväl eleverna som samhället i stort. Elever som går i mindre klasser har bättre studieresultat än de som går i större. Det blir mer lärartid för varje elev och risken för störning minskar.

Alliansen Umeå har länge drivit frågan om mindre klasstorlekar i Umeå. Vi har också i vårt budgetalternativ föreslagit mer resurser för att kunna minska antalet elever per klass på högstadiet. Den aktuella studien har dock följt elever på mellanstadiet.

Mina frågor till Margareta Rönngren (S) är därför:

- Delar du uppfattningen att det – generellt sett – är positivt med mindre skolklasser?
- Är du beredd att arbeta för färre elever per klass i Umeås grundskolor under kommande år?

 

Umeå 2012-02-22

 

Anders Ågren
Kommunalråd (M)

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Millan Eriksson

  Hur ska skolan kunna ha mindre klasser när det hela tiden dras ned på resurserna till skolorna? Det är ju pga det som det är så stora klasser… mindre lärare -stora klasser så sparar kommunen pengar. Det är vansinne att spara på vår framtid som barnen faktiskt är…så jag håller med inför mindre klasser, men hur ska kommunerna lyckas med det då de hela tiden måste dra ned på personal mm och spara det mesta möjliga!?

 2. Anders Ågren

  Svar till Millan Eriksson (2012-02-23 08:51)
  I så fall beror det på att de lokala politikerna medvetet väljer att inte prioritera skolan.

  Faktum är att kommunernas budget i Sverige för skolan har ökat med cirka 15 procent under de senaste tio åren. Så resurserna har inte minskat – tvärtom.

  Det är upp till de politiska partierna att prioritera. I Umeå vill vi i Allianspartierna satsa mer pengar på grundskolan, så att vi kan minska klasstorleken. Men här har tyvärr de styrande socialdemokraterna och Vänsterpartiet sagt nej.

  Vi hoppas vinna valet 2014, och då kan vi börja arbetet med att minska storleken på klasserna så att det blir bättre resultat och bättre arbetsmiljö i våra skolor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>