Sveriges bästa stadskärna senast år 2016

Pressmeddelande skickat från Umeå kommun efter dagens beslut i kommunfullmäktige, om att bifalla moderaternas motion om att Umeå ska sikta på vinna utmärkelsen som Årets stadskärna.

 

Umeå vill ha Sveriges bästa stadskärna

Umeå satsar på att vinna utmärkelsen ”Årets stadskärna” i Sverige senast 2016. Samverkan kring det ska på lång sikt främja ett starkt och dynamiskt centrum i Umeå.

Föreningen ”Svenska stadskärnor” utser sedan 1995 ”Årets stadskärna” varje år, en utmärkelse till den stad som har lyckats bäst med att utveckla sin stadskärna i samverkan mellan privata och offentliga aktörer. Kommunfullmäktige har bifallit Anders Ågrens (M) motion att Umeå ska ansöka om titeln.

Ingår i översiktsplanen
Stadskärnans utveckling är central för hela Umeås attraktionskraft, det framgår av den antagna översiktsplanen för de centrala stadsdelarna. I planen bedöms samverkan mellan olika aktörer också vara en viktig del av utvecklingen. Det ska skapa en långsiktigt hållbar utveckling och en bra blandning av handel, service, boende, arbetsplatser och en attraktiv miljö för många människor.

– Ansökan om att bli ”Årets stadskärna” driver på och gynnar utvecklingen av centrum, säger Anders Ågren (M), 1:e vice ordförande, kommunstyrelsen.

Miljökriterier bör ingå
Jan Hägglund (RSE) och Ellika Nordström (MP) frågade vilka kriterier och mått som ska gälla för en bra stadskärna. De efterlyste att miljökriterier och särskilt luftkvalitet bör ingå i bedömningen när ”Årets stadskärna” utses.

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

En kommentar

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Om miljökriterier som luftkvalitet ska ingå för Umeås bidrag för årets stadskärna, så är ett trafikalstrande bad med familjebilar, skolbadbussar och utflyktsdito inget som ger plusvärden då.

    Ikväll på simträning påminde en simmarkompis om den utsikt som finns för simhallar. I Umeå är det utsikt mot söder och öster och från väster och norr kommer ljus in. Holmsund har fin utsikt, Hörnfors, Sävar, Nordmaling, Lycksele, Skellefteå, Hemavan, Ö-vik, Sundsvall, Eriksdalsbadet, Valhallabdet, osv runt om i Sverige. Och på IKSU finns det utsikt och än mer med en simarena där.

    Men titta ut från ett Nannabad förskräcker. En vägg mot P-hus, de andra mot P-hus, skola/hotell? om flera våningar och hus på ett par våningar.

    Alla ovan nämnda badhus/simhallar ser man på håll, men Nannabad upptäcker man först på nära håll, om ens då, eftersom man måste hålla koll på all trafik när man rör sig kring grusplanen.

    Så med miljökriterier som luft och utsikter, är inte ett Nannabad något som lyfter Umeås stadskärna i en tävling, snarare sänker om konkurrenterna inte har bad i sådant instängt cityläge.

    Ta i stället chansen att verkligen skapa något som stärker stadskärnan, annat än ett Nannabad, kanske i en tävling under 2014-året och sedan kan förverkligas 2015 och ingå i tävlingen 2016.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.