Samarbete bättre än käbbel

Igår skrev jag om behovet av att sluta bråka i länet om stort som smått, och istället fokusera på att samarbeta. Jag hoppas att fler delar min uppfattning om vad som leder framåt.

I dagens VK, liksom Folkbladet, går det att läsa om Skellefteås synpunkter på Region Västerbotten. Dock har rubrikerna i olika media trissat upp dramatiken, eftersom politikerna i Skellefteå endast tagit beslut om att inleda en dialog med Region Västerbotten om arbetsformer och organisation. Även om intentionen från folkpartiets motionärer helt uppenbart var att Umeå är för dominanta i samarbetet.

Jag välkomnar att vi får en diskussion kring detta, även om det finns flera sidor av myntet. Skulle man välja att prata med politiska företrädare och tjänstemän i Umeå, så är ju uppfattningen att Umeå har för lite inflytande med tanke på att nästan halva länets befolkning bor här.

Men problemet med båda dessa synsätt är att vi inte ska agera som kommunpolitiker i regionförbundet. Vi ska se till hela länets intressen och fler borde anstränga sig för att komma ihåg just detta.

Det råder desutom många missuppfattningar, eller möjligen sprids de medvetet, om att Region Västerbotten sväller och sväller som organisation. Trots att det i grunden handlar om att befintliga tjänster – framförallt stationerade i Umeå – har överförts från länsstyrelsen, landstinget och kommunförbundet i takt med att Region Västerbotten har övertagit dess uppgifter.

Från Moderaterna i Västerbotten anser vi att Region Västerbotten skall vara kvar åtminstone fram t.o.m. valet 2018, då vi i nästa steg eftersträvar bildandet av en större region – en fyrlänslösning i Norrland.

Låt oss nu tillsammans jobba konstruktivt framåt för västerbottningarnas bästa.

 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. lf

    Ja,du Ågren säger att samarbete är bättre än käbbel,det säger du utifrån en styrkeposition.Har du pratat med politiker från inlandet?
    Har du förklarat för de att regeringen inte gör ett dugg för hjälpa glesbygdskommunerna i inlandet.Har du varit i inlandet och sett utvecklingen? Skolor,affärer och bensinstationer läggs ned i allt snabbare takt.Vore det inte för skog,vattenkraft och malm som gör att infrastruktur till viss del måste upprätthållas,så skulle Norrlands inland i det närmaste varat utplånat idag.
    Man kan inte ens sänka bensinskatten i glesbygd för att lindra transportkostnaderna.
    Hela Sverige skall leva.Vilket skitsnack.

    Region Västerbotten!Vad jag förstår är det en tummelplats för gamla och misslyckade politiker.Men de måste också få en arena.

  2. Andreas

    Hej Anders! Jag kan tycka att det önskvärda vore om politiker och tjänstemän i Umeå klev ner från den självskrivna maktpositionen (man ibland tar sig). Tittar vi på ditt inlägg i debatten så utgår du från att: ”…Skulle man välja att prata med politiska företrädare och tjänstemän i Umeå, så är ju uppfattningen att Umeå har för lite inflytande med tanke på att nästan halva länets befolkning bor här”.
    Här har vi kärnan i problematiken; Varför vänder du istället inte på kuttingen och säger ”självklart måste vi politiker titta till den omotiverade snedfördelningen inom Region Västerbotten då Umeås befolkning utgör en minoritet av Västerbottens totala andel invånare…”
    Om det nu är käbbel som du vill undvika så kan det kanske vara klokt att själv visa en portion ödmjukhet och en uppriktig vilja att förstå varför irritationen uppstått?!
    Lycka till med ditt fortsatta uppdrag!
    Du gör ett gott jobb!
    Mvh Andreas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.