Umeås stadsplanering

I dagens VK har jag fått nedanstående insändare publicerad, apropå Umeås stadsplanering och diskussionen kring stadsutbredning kontra att förtäta staden.

 

Paradigmskifte i Umeås stadsplanering
 
I en nyhetsartikel i VK (23/8) varnas för en utveckling där Umeå bara växer på bredden. Företrädare för Arkitekthögskolan i Umeå påtalar att Umeå redan idag har låg täthet, och om samma utveckling skulle fortsätta skulle det få många negativa konsekvenser.
 
Synpunkterna är välkomna och korrekta. Från politiskt håll är vi därtill numera överens om att förtäta staden. I den översiktsplan ”Fördjupning för Umeå” som antogs hösten 2011, pekar vi ut en ny strategi för Umeås tillväxt. Umeås framtids tillväxt kommer framförallt koncentreras till stadens centrala delar, befintliga stadsdelar samt i kommundelarnas tätorter. I de centrala delarna ska vi såväl kompletteringsbygga på idag obebyggda ytor, samtidigt som vi tillåter staden att växa på höjden. Det är ett paradigmskifte i stadsplaneringen.
 
Umeå har påbörjat resan att bli storstaden i Norrland. Alltfler kommer bo centralt, då staden förtätas på ett påtagligt sätt. Detta är positivt för miljön och uppmuntrar samtidigt användandet av kollektivtrafik och cykel före bilåkning. I Umeå bygger vi nu ”mer stad”.
 
Anders Ågren
Kommunalråd (M)
Umeå

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. TC

    Umeå har ju en jättestor outbyggd Ö mitt inne i centrala stan, som dessutom ligger nedanför NUS o universitetet, så prioritet 1 borde vara att snarast börja bebygga denna Ö så att den blir mer än att som idag bara vara en hundrastplats åt Tegsbor! Umeås attraktionskraft skulle öka enormt ifall det fanns många lägenheter på Ön, 3-4 våningar höga hyreshus närmast älven medan betydligt högre hus mer än 10 våningar höga byggs innanför dessa för att maximera antalet bostäder med vacker utsikt! Närheten till IKEAs handelsområde ökar attraktionskraften för bostadsområdet på Ön ännu mer, plus att det är nära till tågen på Umeå Östra, och nära in till Vasaplan…! Ön borde börja bebyggas idag, inte om 10… år, och det är nästan skandal att Ön fått stå nästan obebyggd än idag! Bebygga Ön innan stan förtätas ytterligare, för få vill bo så tätt att den enda utsikten från köksfönstret är in i grannhusets sovrum!

  2. Lennart

    Paradigmskifte… det låter stort och fantastiskt, nästan vetenskapligt… något som det vanligtvis tar några år av eftertänksamhet att konstatera. Men för mig är ord som ”paradigmskifte” inget som imponerar, det är snarare obegripligt och aningen märkvärdigt.

    Jag tror inte att umebor i allmänhet ser ett paradigmskifte, när de ser över stan. Jag tror de ser en byggarbetsplats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.