Djupt kränkande

I dagens VK är det en nyhet om att vissa av Umeå kommuns anställda tydligen tvingas svara på väldigt personliga frågor, som en del i att arbetsgivaren ska bedöma arbetsförmågan hos vederbörande:

"Umeå kommun tvingar anställda att genomgå personlighetstester där de får svara på frågor om sexliv, religionsutövande och ekonomiska problem."

Om det stämmer, så är det djupt kränkande och fullständigt oacceptabelt.

Låter som ett dåligt skämt, men så är det tydligen inte. Våra anställda ska verkligen inte behöva svara på frågor om deras sexliv, religionsutövande etc etc.

Skärpning! Det här ska inte en arbetsgivare ägna sig åt, och om man inte förstår detta direkt är det verkligen bekymrande.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Peter Byström

    Men nu ska man se till att det var en helt innehållslös artikel. Klart att sex, religion och ekonomi kan påverka ditt arbete. Frågan är hur ingående frågorna var. Det är faktiskt ganska många arbetsgivare som tar både kreditupplysning och frågar om ditt förflutna när du söker jobb.

    Många gånger känns det som att bara för att du fått jobb ska man vara helt skyddad från historien, som tydligen är så viktig vid ingången av en anställning.

  2. Klarsynt

    Vad nu då – sitter du och bloggar när du sitter på kommunfullmäktigemöte?

    Är det inte tänkt att ni politiker skall vara aktiva i den politiska debatten i kommunfullmäktige?

  3. Anders Ågren

    Svar till Klarsynt (2012-09-24 12:13)
    Japp, jag försöker hinna blogga från fullmäktige. Jag skriver även på twitter och facebook därifrån. Ju fler som kan ta del av debatterna och argumenten, desto bättre.

    Det står inte i motsats till att vara aktiv i debatten i fullmäktige, snarare tvärtom. Det gäller att använda den nya tekniken på bästa sätt.

  4. Anders Ågren

    Svar till Klarsynt (2012-09-24 12:13)
    Besvarade även frågor från bl.a. vk-reporter på twitter ungefär samtidigt om just detta med testet. Det hindrar inte att man tar del av debatten som pågår från talarstolen.

  5. Anders Ågren

    Svar till Peter Byström (2012-09-24 11:15)
    Vi har tydligen olika uppfattning om detta. Förstår inte vad någons sexliv eller ev besök i kyrkan har för betydelse för din arbetsförmåga. Och framförallt – det är inget som din arbetsgivare har att göra med.

  6. lf

    Håller med dig fullständigt om hur en djup kränkande enkät kan spridas inom kommunen,man borde skämmas.

    Men att du sitter och bloggar m.m under det största mötet som kommunen har (kommunfullmäktige) då blir man bekymrad.
    Nån respekt måste man väl ha för en viktig offentlig debatt.
    Jag hoppas verkligen att kommunen stävjar detta ofog och ser till att alla fullmäktigeledamöter har stängt sina mobiler under pågående session.
    Det är ett hån mot väljarna att bete dig på detta sätt.
    Sen efter mötet kan du blogga och twittra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.