Ny plan med sikte på Umeälven som utvecklingsstråk

Lite i skuggan av debatten om den fördjupade översiktsplanen över Nydala är det även en annan fördjupning som är på väg upp till beslut i fullmäktige: Fördjupning för älvslandskapet.

Parallellt med att vi "bygger stad" och satsar på förtätning så måste vi i Umeå bli bättre på att ta tillvara de möjligheter som Umeälven ger: kulturmiljöer, naturmiljöer, besöksmål, ett utvecklat båtliv men även boende utmed älven.

En viktig ambition är att öka tillgänglighet och trygghet, liksom att göra älven mer synlig från olika platser genom att bli bättre på att röja sly och annat. Vi vill att fler ska ta tillvara möjligheten att besöka älvslandskapet – dess betydelse för rekreation och friluftsliv ska stärkas ytterligare.

I debatten blir det lätt att vi snävar in och enbart fokuserar på synpunkter kring hushöjder, antal våningar och dylikt i centrum. För en växande stad som Umeå är det oerhört viktigt att även se de fantastiska möjligheter som älvslandskapet erbjuder för att snabbt och enkelt komma ut i naturen, njuta av fina kulturmiljöer som alltför få är medvetna om.

Men den fördjupade översiktsplan för älvslandskapet, som också skall antas av fullmäktige i oktober, lägger vi till ytterligare en viktig pusselbit i förutsättningarna för utvecklandet av allas vårt Umeå.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Klarsynt

    Ja tänk Anders Ågren om Umeås politiker kunde tänka i de banor som du ger uttryck för!

    1/ Flytta badhuset ut från Centrum.

    2/ Bygg ett nöjesfält liknande det i Vasa på den Norra delen av Ön med en utescen restauranger åkattraktioner med mera. På den Svenska sidan finns inget sådant norr om Gävle men om du ser på den Finska sidan finns det flera attraktioner med denna inriktning i den Norra delen – varför kan Finland och inte Sverige?

    3/ Skaffa en ”Djurgårdsfärja” som kan gå från Rådhusparken till Ön och vidare till Strömpilen och sedan tillbaka.

    Dessa visioner skulle göra Umeå till en mer attraktiv plats att besöka för turister det skulle även ge studenterna möjlighet till sommarjobb kring denna satsning och få dessa att stanna i Umeå under sommaren vilket skulle ge Umeå mer liv.

    Låt Umeå växa – gör dessa turistsatsningar NU!

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    ”Klarsynt” är klarsynt. Här också ett försök att syna politiska beslut klart.

    För en växande stad som Umeå är det oerhört viktigt att även se de fantastiska möjligheter som en GENOMTÄNKT SIMARENA erbjuder för att snabbt och enkelt komma ut i naturen, njuta av fina idrottsmiljöer som alltför få är medvetna om.

    Sådant möjliggörs på campus vid IKSU Sportcenter som behöver få fler Umeåbor och besökare att upptäcka. Vilket görs med en simarena med unik (första i Norrland) inomhus-50:a och simupplevelser för framtiden (inte äventyrsbad).

    På Nannakvarteret nås inte till naturen utan till trafik och gator instängt av P-hus med utsikt mot norr, gator och väggar. Det är inget att njuta av och inget för politiker att berätta om.

    Och inget för oss som vill bada/simma och vet hur genomtänkt både Badutredningen var (underkände Nannaläge) och Umeås politiker förr byggde Umeå simhall vid natur och idrottsmiljöer och IKSU byggde sin simhall vid natur och idrottsmiljöer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.