Ett olyckligt citat, men vad är kopplingen till funktionshindrade?

Har två korta kommentarer till debatten om "censuren" av konstverk i Umeå.

1. Vem som helst borde förstå att det är ett i sammanhanget olämpligt citat. Vi har stora problem med olagligt klotter i Umeå. Att då kommunen själv – oklart på vilken nivå – tydligen godkänner ett citat som kan uppfattas som uppmaning till brott är inte så begåvat. När man valde ut citat så borde man ha kanske ha kunnat finna något mer lämpligt? Men den högra handen verkar inte veta vad den vänstra sysslar med i Umeå kommun tyvärr.

Och nu får vi som ett brev på posten en debatt om politiker vill censurera konst. Så hur man än gör i detta läge är skadan redan skedd. Men ett i sammanhanget olämpligt citat är det, dessutom finansierade av skattemedel.

2. Vad menar Hans Lindberg (S) när han pekar ut funktionshindrade som de som nu riskerar att påverkas av uppmaningen, och vara de som börjar skriva på väggarna? Jag har aldrig någonsin hört att det är just människor med funktionshinder som är ute på kvällar och nätter och klottrar?

Här är en ursäkt från Hans Lindberg (S) till människor med funktionshinder på sin plats.

 

Några korta reflektioner så här på lördagen.

4 kommentarer

 1. Maja Larsson

  Jag har aldrig heller hört talas om det. Om man nu inte tänker på tex ADHD som funktionshinder. För endel av dem som springer på gatan på nätterna har ju dokumenterat såna funktionshinder.

 2. Tommy

  Men själva censuren är alltså inget problem? Där måste tjänstemännen – och otäckt nog – politikerna i kommunen ha fritt spelrum och censurera i god tid så att ”problemet” inte ens uppstår?
  Dessutom menade nog inte Hans Lindberg bokstavligt det han sa ang funktionshinder. Men man tolkar ju som man tolkar.

 3. Sten

  Får man verkligen uttala sig offentligt på det sättet som Hans Lindberg gjort.
  I sverige är det ju tabubelagt att uttala sig nedsättande i tal eller skrift om människor oavsett hur dom är. Gäller det inte Hans Lindberg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>