Begränsa villkorlig frigivning

En arbetsgrupp inom vårt parti håller på att titta över moderaternas politik beträffande bl.a. kriminalpolitiken. Ordförande i gruppen är justitieminister Beatrice Ask. Ett av förslagen som nu presenterats är att återfallsbrottslingar ska få sitta av hela sitt straff, istället för att som nu släppas fria efter två tredjedelar av tiden.

Ja, det var då på tiden. Det daltas för mycket med kriminella. Idag är det ju så att om man döms till fängelsestraff och inte begår nya brott på fängelset, så släpps man efter två tredjedelar av strafftiden. Men hela 70 procent av de som dömts till fängelse återfaller till brottslighet inom tre år efter att de släppts fria.Vi moderater vill skärpa straffen och en arbetsgrupp inom partiet föreslår nu att villkorlig frigivning, inte ska gälla om personer som tidigare begått ett brott som han eller hon dömts till fängelse för.

En liten del kriminella står för en väldigt stor del av brottsligheten och då är det ju verkligen inte rimligt att personen blir villkorligt frigiven flera gånger, när man fortsätter begå brott så fort man kommer utanför fängelsegrindarna.

Bort med villkorlig frigivning för dem som sedan tidigare har dömts till fängelse. Samhället har ett ansvar att se till skyddet för de laglydiga medborgarna. Det glöms tyvärr allt som oftast bort i debatten.

 

5 kommentarer

  1. Tobias Sund

    Enligt mig är det fel för det finns ju en massa bevis på att längre straff inte hjälper.
    Lägg pengarna på riktig vård och framförallt att när de kommer ut har en bra bas att stå på. Som tex en lägenhet och ett jobb. Praktik eller liknande.Missbruksvård på anstalt och när dem släpps. Och nu tänker du så här- Ja men vi kan väl inte ge brottslingar lägenhet, det finns ju andra soom behöver det ochså. ja det är sant men både brottslingen och samhället tjänar på det i längden. en bra start minskar chansen till återfall i brottslighet visar all forskning.
    Ingen forskning visar på att längre straff minska brottslighet!

  2. Bo

    Tam-tam, ta-tam. Här kommer Moderaterna och går i raka led. Tam-tam, ta-tam. Vi är så fina människor och så laglydiga. Tam-tam, ta-tam.

  3. Maja Larsson

    Som de flesta nu borde veta så är anstalter och de flesta behandlingshem som en skola i kriminalitet. I de flesta fall. Jag skulle MYCKET hellre se att det lades mer pengar på ordentlig rehabilitering, dialektisk beteendeterapi efter två tredjedelar tex.

  4. åke

    Helt rätt tänkt.

    Men eftersom alla brott efter dom i tingsrätten med automatik överklagas till hovrätten, vilket kostar stora summor vilket bara gynnar advokaterna har jag ett förslag.
    Tingsrätten dömer i mål som kan ge fängelse max 3 mån, utan rätt till överklagning
    Mål med högre straffvärde går direkt till hovrätten vilket innebär en avsevärd besparing toll statskassan
    Hur stor besparingen blir torde vara lätt att räkna ut
    men att den blir stor är ställt utom allt tvivel.

  5. stefan

    Det förvånar mig inte det minsta att en moderat slår sig för bröstet och hyllar ”hårdare tag”. Det kräver ju mindre tankeverksamhet än att försöka komma på något FUNGERANDE alternativ. Hårdare straff har aldrig, och kommer aldrig att fungera. Det enda som har en liten chans att göra det är PREVENTIVA åtgärder. Problemet med dessa är att de kan vara mer kostsamma än att låsa in folk, plus att det som sagt kräver tankeverksamhet – två saker som kan vara problematiska för moderater. Kostar det pengar så krävs det skatter, och det gillar ni ju inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.