Äldre ska inte behöva dö i ensamhet på våra äldreboenden!

Pressmeddelande 2012-12-16

Ågren (M): Oacceptabelt och upprörande!
- Situationen på äldreboendena i Umeå måste bli ärende för fullmäktige!

Efter uppgifterna i massmedia om situationen på kommunala äldreboenden i Umeå, där gamla tvingas dö i ensamhet, så blir frågan ett ärende för kommunfullmäktige. Moderata kommunalrådet Anders Ågren har reagerat starkt på de uppgifter som framkommit och har tillsammans med viceordföranden i kommunstyrelsens personalutskott Elmer Eriksson (M) lämnat in en interpellation till socialnämndens ordförande Eva Andersson (S).

- Det är fullständigt oacceptabelt och oerhört upprörande! Jag finner knappt ord för att beskriva hur ovärdigt det här är. Gamla människor dör utan någon vid sin sida och detta tydligen vid flera olika kommunala äldreboenden. Det här ska inte accepteras, varken vid privata eller kommunala äldreboenden, säger Ågren i en kommentar.

- Kommunens personal vittnar i intervjuer om en orimlig arbetssituation, och de vågar dessutom inte anmäla bristerna av rädsla för repressalier från sina chefer. Och sen tvingas de ljuga för de anhöriga om familjemedlemmens sista tid i livet. Det är ju värre än vad man kunnat tro i sin vildaste fantasi. Fruktansvärt!

Ågren lyfter nu ärendet till fullmäktige i januari, och kräver svar på följande frågor av socialnämndens ordförande Eva Andersson (S):

1. Hur ser du på uppgifterna att äldre dör ensamma på kommunens äldreboenden?
2. Hur har du tänkt agera för att följa upp dessa uppgifter och förhindra att något liknande inträffar igen?
3. Tycker du att uppföljningen av äldreomsorgens kvalitet fungerar bra, när ingen i den politiska ledningen har nåtts av detta förrän massmedia skriver om det?
4. De anställda vågar inte anmäla bristerna i vården, av rädsla för repressalier från ansvarig chef. Hur ser du på en sådan arbetsmiljö?

 

Interpellationen i dess helhet bifogas nedan:

 

Interpellation till socialnämndens ordförande Eva Andersson (S):

Oacceptabelt att äldre dör i ensamhet på våra äldreboenden!

I VK (14/12) finns ett skrämmande reportage om hur det fungerar på äldreboenden i Umeå. Nyligen beslutades att Marielunds äldreboende skulle tas tillbaka i egen regi, bl.a. då det framkommit uppgifter om att en boende hade fått dö ensam utan att extra personal kallats in. Men samma sak händer på Umeå kommuns egna äldreboenden. Och det är lika fruktansvärt och oacceptabelt!

Gamla människor dör i ensamhet utan någon vid sin sida. I reportaget, som bygger på intervjuer med undersköterskor vid åtta olika kommunala äldreboenden i Umeå, så vittnar personalen om en orimlig arbetssituation. Äldre dör i ensamhet, tvärtemot vad kommunen lovar i kvalitetsdeklarationerna, och de kommunanställda vågar inte anmäla bristerna p.g.a. rädsla för repressalier från cheferna. De tvingas ljuga för anhöriga och säga att familjemedlemmen dog i sällskap av vårdpersonal, trots att det inte stämmer!

Våra frågor till Eva Andersson (S) blir därför:
1. Hur ser du på uppgifterna att äldre dör ensamma på kommunens äldreboenden?
2. Hur har du tänkt agera för att följa upp dessa uppgifter och förhindra att något liknande inträffar igen?
3. Tycker du att uppföljningen av äldreomsorgens kvalitet fungerar bra, när ingen i den politiska ledningen har nåtts av detta förrän massmedia skriver om det?
4. De anställda vågar inte anmäla bristerna i vården, av rädsla för repressalier från ansvarig chef. Hur ser du på en sådan arbetsmiljö?

 

 

Umeå 2012-12-16

Anders Ågren
Kommunalråd (M)

Elmer Eriksson ledamot (M), socialnämnden
 

Etiketter: , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Tror du att det finns någon som kan avgöra tidpunkten för när en gammal människa nått den tid i livet då man kan säga döden är nära förestående?

  När den är ”nära förestående” borde ingen få vänta på den ensamhet. Om man nu ändå kunde faställa att det vid en viss tidpunkt bara är X antal timmar eller dagar kvar att leva. Vilket värde skulle du i så fall sätta på X och därmed bestämma när det är nödvändigt och skäligt att sätta in s.k. extra vak hos vederbörande?

 2. lf

  Det är en enorm svepande kritik mot äldrevården i Umeå.Jag kan inte undgå att föra tankarna till politisk propaganda.
  Har du en vetskap om när människor skall dö.
  Om du har det så förmedla det till vården.
  Om inte de anställda vågar anmäla om brister i vården för rädsla för sin chef då är det naturligtvis inte bra.
  Har du information om det bara gäller offentlig vård eller också privat vård.
  Du Ågren,du riktar oerhörd kritik mot vården.Jag vet inte om du är den som står på barrikaderna och kämpar för mera medel till de sociala sektorerna och ett mer solidarisk samhälle.

 3. Anders Ågren

  Svar till lf (2012-12-16 18:07)
  Jag rekommenderar läsning av reportaget i VK i fredags. Det var där som undersköterskor anställda vid åtta olika kommunala äldreboenden vittande om detta. Det är alltså ingen ”svepande kritik” som jag kastar ur mig, utan det är vittnesbilder från de anställda själva.

  Detta är oacceptabelt, oavsett om det sker i privat eller kommunalt driven äldreomsorg. Lika fruktansvärt, lika ovärdigt.

  Det här måste vi följa upp och ta på allvar.

 4. Anders Ågren

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-12-16 12:00)
  Jag sticker inte under stol med att det finns en rad praktiska frågeställningar kring detta.

  Men personalen vid äldreboenden tar ständigt ställning till liknande situationer – och ställs inför frågan om de ska kalla in ”extravak” eller ej.

  Nej, jag tror inte att man kan exakt på minuten förutspå när livet kommer att upphöra för den enskilde, självklart inte. Men visst kan personalen bedöma när det börjar närma sig den stunden. Det finns ju också rutiner för hur man skall hantera sådana situationer.

  Just det skall personalen bedöma, och agera därefter. Om det inte finns resurser till det, eller att personalen inte vågar göra det pga rädsla för kritik från chefen, så måste vi åtgärda det.

 5. Karl-Gustav Sjöström

  EN skillnad mellan dig och mig, Anders, är att jag har egen erfarenhet av frågan. Du har bara hört andra berätta. På minuten kan man inte förutbestämma dödsfall, inte ens på dagen och ibland inte ens vilken vecka det kommer att ske. Här ligger det verkligt stora problemet.

  F.ö. delar jag helt din och många andras uppfattning om att ingen bör dö ensam, men som sagt NÄR ett extravak skall sättas in är svårt.

  De rutiner du skriver om skulle verkligen vara intressanta att ta del av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>