Bostadsbristens Umeå

I dagens VK kan vi läsa om det akuta behov av lägenheter som kvinnojouren har, för kvinnor och barn som söker hjälp och skydd hos dem. I samma artikel konstaterar socialdirektören att även socialtjänsten har svårt att få tag på lägenheter. Det skulle behövas 80-100 nya lägenheter per år enbart för att täcka behovet inom vård och omsorg. Från moderaterna och övriga Allianspartier i kommunen har vi uppmärksammat bostadsbristen vid återkommande tillfällen.

Det byggs för lite bostäder i Umeå och det är ett allvarligt hot mot kommunens utveckling. Från kommunens sida ska vi skapa förutsättningar för att tillräckligt många bostäder byggs. Detta sker genom en god mark- och planberedskap. I utbyggnadsordningen finns det nu projekt som motsvarar byggnadsprojekt på 850 nya bostäder per år men detta går att öka, om trycket blir större. Positivt att planberedskapen är god. Vi måste också från kommunens sida se till att ta fram planer och markanvisningar som är anpassade för att möjliggöra för mindre byggherrar – just i syfte att öka konkurrensen och underlätta för nya aktörer på bostadsmarknaden. Vi ska skapa så goda förutsättningar som möjligt för marknaden att komma igång med nya projekt. AB Bostaden, Umeås kommunala bostadsbolag, är en viktig aktör för Umeås tillväxt och bostadsförsörjning.  Här vill vi från moderaterna och övriga Allianspartier att AB Bostaden ska ta ett ännu större ansvar och öka nyproduktionen ytterligare. Men tyvärr är socialdemokraterna och vänsterpartiet motståndare till vårt förslag. Så sent som förra veckan, när vår motion behandlades i kommunstyrelsens arbetsutskott, så röstade S och V avslag till vår motion. Motionen innebär att man ska ge i uppdrag till AB Bostadens styrelse att försälja 1/3 av beståndet, just för att få ekonomiska muskler till att kunna öka nyproduktionen.

Jag har nyss skickat in en debattartikel kring detta där jag också utvecklar resonemanget lite mer än vad jag gör här på bloggen. Vi måste möjliggöra en ökad takt på bostadsbyggandet i Umeå!

 

En kommentar

  1. Henry Mortensen

    Ser att M vill utöka böstadsbyggandet. Är en av eldsjälerna bak Nätverket för hållbart byggande,vilket startade efter ett möte med Åsa Ögren och en resa med byråkrater till Trondheim 2008.
    Jag bygger lågenergihus efter eget konsept med Universitetet som partner på mätningar. Efter en period med utprövningar är jag igång med första steget av tre i Holmsund. En total utbyggnad på ca. 30 mill. Konseptets vision handlar om att erbjuda folk dubbla m2 till halva priset. och öka folks ”Kreativa Kapital”. Firman skall ha 6 nyanställda,utbildade lågenergisnickare innan två år.
    Trots mycket arbete i teorin och många impliserade,visar det sig igen att viljan till att komma EU`s krav i möte ang. energisnålhet inte finns i praktiken,vare sig blant byråkrater,tjänstamannanivån eller allmänheten. Man måste ploga själv.
    Jag undrar hur Du ställer Dig till frågan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>