Läge för en ny kommunreform?

Varje gång ny befolkningsstatistik presenteras, så brukar det uppstå en diskussion kring hur många av de mindre kommunerna i Sverige ska klara sig. Så lär det också bli efter gårdagens nyhet om befolkningsutvecklingen under 2013 i landets kommuner.

Under förra året  så debatterades förövrigt småkommunernas framtid ganska ingående i bl.a. Dagens Samhälle, och många debattörer menar att det brådskar med kommunsammanslagningar. Jag delar den uppfattningen. Staten borde uppmuntra detta genom att ge ekonomiskt incitament – inom ramen för en ny kommunreform-  för mindre kommuner att gå ihop till större kommuner. Tyvärr verkar det inte ske något annars, även om alla egentligen inser behovet av det.

Problematiken för många av landets kommuner är följande: unga och högutbildade flyttar och kvar blir en åldrande befolkning som sätter press på den offentliga verksamheten. Men för att de svaga kommunerna ska klara omställningen till ett tjänstesamhälle krävs en utredning för en ny kommunsammanslagning, är en av slutsatserna i en rapport från WSP.  Befolkningen i mindre kommuner fortsätter minska, och inte enbart i Norrlands inland utan även i södra och mellersta delarna av Sverige. Samtidigt fortsätter de större städerna och tätorterna att växa. Redan idag är det många småkommuner, som trots stöd genom ekonomiskt utjämningssystem, har det väldigt svårt att klara service och åtaganden till sina kommuninvånare.

I takt med att befolkningen blir äldre, samtidigt som de yngre flyttar därifrån, blir situationen alltmer ansträngd. Jag är fullständigt övertygad om att många av dessa småkommuner kommer att tvingas slå ihop sig med andra kommuner för att få en tillräckligt stor ”kritisk massa”. Detta inom en snar framtid.

2 kommentarer

  1. Torbjörn Eriksson

    Hej! Börjar inte ni på kommunen också tröttna på vindkraftsbolaget SliteVind AB. Tredje försöket nu….
    Familjer och släkten bibehålls i ”balkaniserat” tillstånd år efter år. Skiljelinjen skär rakt genom släkten och familjer. Naturvårdsverkets yttrande och tilläggsyttrande kan inte bli tydligare. Dags att sätta ned foten nu?

    vänliga hälsningar
    Torbjörn

  2. lf

    Men snälla Anders,i en interpellationsdebatt nyligen så ansåg Eskil Erlandsson att glesbygden inte har avfolkats.Marginellt i så fall.
    Att en minister som ansvarar för lands-och glesbygd kan svara på detta sätt måste ju betyda att centern lever i en annan värld.
    Trovärdigheten speglas ju i opinionsundersökningarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.