Värna den positiva utvecklingen

I dagens VK skriver jag tillsammans med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson om det minskande utanförskapet i Sverige. Mycket har hänt sedan Alliansregeringen tillträdde. Framför allt har de långa sjukfallen blivit färre. I Västerbotten har de exempelvis minskat med 62 procent mellan oktober 2006 och oktober 2013, medan de i Sverige som helhet minskat med 51 procent under samma period. Samtidigt har antalet nya förtidspensionärer minskat med 38 procent i Västerbotten och med 34 procent i riket. Vi måste fortsätta arbeta för att fler människor får rätt stöd i såväl skola som arbetsliv. ”Alla behövs” är inte en enkel slogan, utan ett samhällsbärande värde. Debattartikeln bifogas nedan.

 

Värna den positiva utvecklingen

Imorgon träffas moderaterna i Västerbotten på länsförbundsstämma i Umeå. En av de viktigaste frågorna för Moderaterna nationellt och lokalt är utanförskapet, som var en av de allra största utmaningarna som Alliansregeringen mötte när vi för drygt sju år sedan övertog regeringsansvaret.

Det samlade utanförskapet – som SCB varje år mäter det – var som högst efter 90-talskrisen när över 20 procent av alla svenskar i arbetsför ålder levde på sociala ersättningar som sjukförsäkring, a-kassa eller socialbidrag. Därefter minskade det något men steg igen till mycket höga nivåer.

Många levde i ofrivillig passivitet. Svartarbete var utbrett. Som mest, år 2005, hade Sverige 550 000 förtidspensionärer och samma år förtidspensionerades 73 000 svenskar. Allt detta var mindre än tio år sedan och det var inte hållbart, varken ekonomiskt eller mänskligt.

Vi har nu haft några tuffa år i den internationella ekonomin, år som har satt sina spår även i Sverige. Krisen har till den största delen drabbat dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Samtidigt har utanförskapet minskat rejält och är nu lägre än det varit någon gång sedan 1990.

Mycket har hänt sedan Alliansregeringen tillträdde. Framför allt har de långa sjukfallen blivit färre. I Västerbotten har de exempelvis minskat med 62 procent mellan oktober 2006 och oktober 2013, medan de i Sverige som helhet minskat med 51 procent under samma period. Samtidigt har antalet nya förtidspensionärer minskat med 38 procent i Västerbotten och med 34 procent i riket.

Utanförskapet hotade enskilda människor som slogs ut för gott, men också hela grunden för den svenska välfärdsmodellen. Arbetslinjen – att alla vi som kan försörja oss själva genom arbete också gör det – är förutsättningen för att vi generöst ska kunna hjälpa dem som inte kan arbeta. Att sprida välstånd till fler är helt centralt och det kan vi göra genom att skapa arbetstillfällen också för dem som av olika anledningar har tufft att få jobb.

Vi har under senare år byggt vidare på det goda fundament som fanns och som grundades för 100 år sedan. Nu står nya utmaningar för dörren. En av de viktigaste handlar om social rörlighet och bygger på möjligheter för ett barn att bli något mer än resultatet av sina föräldrars framgångar och misslyckanden.

Det är i skolan som man skapar möjligheter för ungdomar att bli något mer än resultatet av sina föräldrars framgångar och misslyckanden. Omfattande internationell och svensk social forskning talar här ett entydigt språk: kan vi se till att barn och ungdomar går ut grundskolan med bra betyg så ökar deras chanser dramatiskt att senare kunna leva ett gott liv. Men också tvärtom: accepterar vi att de barn misslyckas i skolan som har haft en tuffare start än andra, då ökar riskerna rejält för framtida sociala problem.

Svensk välfärdspolitik måste fortsätta att skötas både omsorgsfullt och ansvarsfullt. Få saker lämpar sig lika illa för överbudspolitik, naivitet och slapphänthet. De kommande åren är därför viktiga. Vi måste fortsätta arbeta för att fler människor får rätt stöd i såväl skola som arbetsliv. ”Alla behövs” är inte en enkel slogan, utan ett samhällsbärande värde. Det är omänskligt att lämna människor vind för våg, och därför behövs det moderatledd majoritet i Umeå, Västerbotten och Sverige.

Ulf Kristersson (M), Socialförsäkringsminister

Anders Ågren (M), Länsförbundsorförande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.