Oacceptabla hot!

Vi kan på vk.se läsa om moderata riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm från Lycksele som hotats till livet på sin blogg av en person. Hotet har polisanmälts Åklagaren har nu tydligen lagt ned förundersökningen då det inte ska kunna bevisas nåt uppsåt, enligt VK-artikeln. Fler och fler vittnar om ett hårdare klimat, och hot, förtal och trakasserier drabbar många. Förra året berättade moderate riksdagsledamoten Edward Riedl på om de hot och trakasserier han och hans familj har blivit utsatta för.

Det är helt j-a oacceptabelt att sånt här förekommer.

Tyvärr har hoten för många politiker och andra offentliga personer blivit mer eller mindre vardag. Tillslut blir man så luttrad att det extrema blir vardagsmat. Och då har det gått alldeles för långt!  Många förtroendevalda är utsatta för olika former av hot. Det visar de undersökningar som genomförts med jämna mellanrum. Helt uppenbart är denna utveckling ett hot mot demokratin. Politiker som tvingas till tystnad, politiker som tvingas hoppas av sina uppdrag av rädsla för vad som annars kan inträffa.

För ungefär en månad skrev justitieminister Beatrice Ask (M) och övriga rättspolitiska företrädare för Allianspartierna en debattartikel i Aftonbladet där de aviserade hårdare tag mot s.k. näthat. Näthat har ju numera blivit ett vedertaget begrepp – i dag är internet en mycket vanlig brottsplats för bland annat förtal, olaga hot och ofredande.

Alliansen har nu presenterat en lagöversyn som ska göra det lättare att komma åt näthatare. Det är verkligen något som är välkommet! Internet är numera en frizon, där ljusskygga och rent knäppa personer, ibland under skydd av anonymiteteten, tillåts sprida ut sitt hat mot allt och alla. Möjligheten att förtala, kränka och mobba andra människor har ökat lavinartat i takt med möjligheterna på internet. Nätmobbningen har blivit den nya tidens lynchmobb. Det är mycket positivt att regeringen nu tar itu med detta via lagstiftningen. Mobbare ska inte kunna ägna sin tid åt att anonymt trakassera och förtala människor på nätet.

Det är helt åt skogen att även Elisabeth Björnsdotter Rahm utsätts för detta elände. Hoppas att lagstiftningen snabbt skärps, så att denna hemska utveckling kan stävjas.

3 kommentarer

  1. Johan

    Hej. Jag tycker att åklagaren gjorde rätt som lade ner förundersökningen. Jag är av den åsikten att är man politiker så får man tåla att bli hotad till livet. Det hör till jobbet. Jag vill gå så pass långt till att påstå att det är en mänsklig rättighet att hota både politiker och tjänstemän. Inte för att jag skulle få det för mig men för den/dom som vill så tycker jag det ska va fritt fram.

  2. Leif

    Människor blir mer och mer desperata. Inte konstigt att detta sker. Ge människor något att förlora och detta kommer att försvinna.

    Något att tänka på!

  3. Alessio Fierro

    Hej,

    Vad ska Betarice Ask göra åt förtal i media ? förtalslag skyddar inte individen och är inte anpassat efter grundrättigheterna , media i Sverige vet om detta , i för sig alla vet om detta , och de sedan länge bygger program efter program på billiga produktioner där både enkilda och företag förtalas i kommersiella program.
    Så , utöver att stoppa medborgarna fö att uttrycka sitt hat mot politikerna och deras vänner , vad ska Ask göra konkret för att uppdatera Svensk lagstiftning 200 år efter artiklarna 8 i grundrättigheterna?
    Mvh , Alessio Fierro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.