Vad blir notan för de rödgrönas politik?

Jag har tidigare bloggt om det faktum att nyhetsbevakningen hittills har varit anmärkningsvärt vinklad. SIFO uppmärksammade detta, och belyste att de rödgröna får positiva vinklingar i nyhetsflödet av den svenska journalistkåren, medan Alliansen och i synnerhet moderaterna bara får en negativ vinkling på nyheterna. Kanke inte så förvånande med tanke på hur de politiska sympatierna ser ut bland journalistkåten, men ett stort problem i att få en neutral och i möjligaste mån onbjektiv nyhetsrapportering.

Så tills dess media tar sitt uppdrag på allvar, måste vi från de övriga partierna ställa de frågor som rimligen journalisterna borde ha inom sitt uppdrag att ställa. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sammantaget gjort över 100 nya utspel efter att deras budgetmotioner presenterades i oktober. 100 utspel om saker oppositionspartierna vill göra och där man saknar täckning i finansiering och genomförande. Hur ska detta genomförs och hur ska detta finansieras?

Finansieringshålet i den socialdemokratiska budgeten och de många utgiftslöften som kommit därefter väcker frågor kring hur politiken är tänkt att hänga ihop. Vilka utgiftsförslag kan vara kvar efter att Socialdemokraterna genomfört sina kostsamma bidragshöjningar? Vilka ytterligare skattehöjningar är man beredd att göra? Eller tänker Socialdemokraterna avstå från att bygga upp skyddsvallar och göra det svårare för Sverige att stå emot nästa kris? Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är oeniga på en lång rad punkter. För att få stöd från MP och V, är Socialdemokraterna exempelvis beredda att acceptera:

– Miljöpartiets bensinskattehöjning (70 öre per liter bensin och 86 öre per liter diesel)?

– Miljöpartiets avveckling av två kärnkraftsreaktorer under nästa mandatperiod?

– Vänsterpartiets avskaffande av RUT och ROT?

– Vänsterpartiets återinförande av fastighetsskatten?

– Vänsterpartiets förslag om gruvskatt på 10 %?

– Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag om att minska arbetstiden till 35 respektive 30 timmar i veckan?

– Vad blir notan för de ökade utgifter och omfattande skattehöjningar som skulle bli resultatet av ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiets och Vänsterpartiet?

Socialdemokraterna föreslår ju en återgång till den politik som byggde upp ett rekordstort utanförskap. I sin budgetmotion föreslår de skattehöjningar och bidragshöjningar som väntas leda till över 80 000 färre jobb. Socialdemokraternas lösning på arbetsmarknadens utmaningar är ett arbetslöshetsmål. Det är dock inget nytt utan prövades senast Socialdemokraterna satt i regeringsställning, men eftersom man saknade åtgärder för fler jobb valde man i stället att justera statistiken. När politiken inte förmådde att lyfta in människor i arbete tvingades den i stället att pressa ut dem ur arbetskraften. Bara mellan 2002 och 2006 förtidspensionerades 300 000 personer.

Låt oss för allt i världen inte återgå till den sortens politik.

5 kommentarer

  1. Leif

    Tänk att motsatsen ter sig betydligt värre.

    Låt oss för allt i världen inte låta tyrannerna regera vidare.

  2. johansson

    Du börjar bli desperat nu Ågren, sedan 2006 har arbetslösheten ökat med 250000 personer, Sverige har Europas högsta ungdomsarbetslöshet, barnfattigdomen ökar mest i Europa, detsamma med antalet pensionärer som lever i fattigdom, så ser sanningen ut

  3. Andreas

    Det är omöjligt att diskutera något med er blå alliansare. Nästan allt ni säger är lögn. Och nu menar jag inte små vita lögner, utan brutala, människokränkande jättelögner.

    Sverige håller på att gå under, ungdomar har inga jobb, sjuka och skadade människor går på knäna, vården har aldrig varit så dålig, skolan har förfallit under Björklund, Vattenfallsaffären ska vi inte ens prata om…

    Alliansen håller på att förstöra ett helt land. Läget är kritiskt och ni bara fortsätter blåljuga alla människor rakt i ansiktet. De flesta som kan läsa kan själv söka upp information och se att ni ljuger, men det finns de människor som faktiskt litar på er politiker (vilka det nu är) och dessa blir totalt nerljugna i fördärvet.

    Ni är patetiska ursäkter till människor som vill gotta er på fattigas, gamlas, sjukas bekostnad.
    Och ja det är DIG, Anders, jag menar.

  4. Bergis

    Kom igen nu Ågren! Förklara för väljarna. Vad blir notan för Nuon affären? Varför tiger Reinfeldt och Maud?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.