7 av 10 journalister sympatiserar med de rödgröna

Att den svenska journalistkåren är vänstervriden är ingen nyhet. I undersökningar brukar ca 70 procent av journalisterna hålla på de rödgröna partierna. Tråkigt om detta får genomslag i hur de bevakar och skildrar nyheter.

Sifo presenterade för ett tag sedan en genomgång av hur de största nyhetsredaktionerna skildrar de politiska partierna, utifrån huvudnyheterna de senaste tre månaderna. Ni ser den sammanställningen ovan.  Resultatet var tydligt, och tyvärr kan jag inte påstå att jag är särskilt förvånad. Allianspartierna får alla sammantaget en negativ vinkling, och moderaterna får värst negativ publicitet. Detta medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet får en positiv vinkling i nyheterna.Socialdemokraterna har undkommit negativ publicitet och MP och V får nästan inga negativa skildringar alls.

För oss som varit med ett tag känns det som sagt inte så förvånande, men man skulle hoppas att denna sammanställning väcker till lite eftertanke inför det stundande valet i höst. Är det inte dags att även Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets politik börjar granskas snart?

3 kommentarer

  1. lf

    Du har bara subjektiva bedömanden.Du är ute på svag is Ågren. Du slår mot den oberoende journalistkår som levererar objektiv kritik oberoende vilket parti det gäller.
    Jag anar en viss desperation.
    Menar du på fullt allvar att inte vänstersidan granskas?
    Att du slår mot en kår som objektivt skall granska politiker, då kanske du slår undan bena på dig själv.

  2. Per-Arne Hallgren

    Du har helt rätt. Detta är orsaken till att ett antal redaktionschefer skall tas ordentligt i örat. När journalister använder sig av sina egna politiska sympatier, och inte ens följer tidningens officiella politiska linje, blir det stora problem. Det är dess utom ett hot mot vår demokrati.
    I många fall har det uppviglats mot SD, och man skriver inte ett ord om vad som de facto sas under valmötet. Journalister är en samling synnerligen lata individer, som inte har en aning om den politik som intervjuoffret företräder. På ren svenska, man har inte gjort sin hemläxa före intervjun.
    Vissa fördelar finns det med detta, då ingen längre tror på Socialdemokraternas propaganda apparat. Problemet är tyvärr likadant på SVT.
    Journalistkåren har tyckt att det skall vara så här, vilket kanske kan vara orsaken till hur folk internationellt undrar hur Sverige kunde ta ställning så snabbt under Vietnam kriget. Åtskillig forskning har lagts ner på detta.
    Mitt resonemang utmynnar i, att det torde vara ett politiskt krav för varje väljare, att åtminstone läsa igenom sitt och andra partiers valplattform lokalt och på riksnivå. Detta torde vara en förutsättning för att demokratin skall kunna fungera.
    Vem vet du kanske kommer att tycka att Sverigedemokraternas satsning på pensionärerna kan vara något för dig också.
    Framförallt skall man rösta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.