Glädjande besked för kustbevakningen i Umeå!

Kustbevakningen varnade i samband med regeringens vårproposition för att omfattande varsel skulle komma att läggas för att klara myndighetens budget. En oro fanns då för att även Umeås kustbevakningsstation skulle riskera att drabbas. Detta skildrades också i lokalmedia.

Vi vet sedan någon vecka tillbaka resultatet. Glädjande nog så står Umeå starkt i den dragkamp som pågått.

Kustbevakningen meddelade nyligen att man varslar ett stort antal anställda. Det blir färre befattningar, kuststationer och fartyg enligt Kustbevakningen. Varslen drabbar orter som Karlskrona, Nyköping, Göteborg, Stockholm och Härnösand. Kopplat till varslet kan även sju kuststationer behöva avvecklas. Dessa är Örnsköldsvik, Hudiksvall, Vaxholm, Gryt, Simrishamn, Höllviken och Skärhamn. För de orter som berörs är det naturligtvis tråkigt. Vi får väl se om det kan komma ytterligare medel till myndigheten i höstens budget som underlättar situationen för dessa orter..

Men kustbevakningens station i Umeå, liksom hela personalstyrkan, klarar sig undan varslen och hålls alltså intakt. Det är ett mycket välkommet besked för vår region, och kan även ge förutsättningar att stärka stationen i Umeå under kommande år.

Det finns också ett positivt samarbete mellan Umeå Universitet och kustbevakningsstationen, för att inte tala om betydelsen för såväl polisen i Västerbotten som tullen av att kustbevakningen finns stationerad i Umeå. Det finns goda möjligheter att även utöka verksamheten om behov skulle finnas för det. Umeås station ligger ju strategiskt lokaliserad utmed Norrlandskusten, och kommer successivt få större betydelse när färjetrafiken över Kvarken nu utvecklas påtagligt parallellt med att Umeå stärks som navet i norr för sjöfarten.

Ofta blir det bara stora nyheter när arbetstillfällen försvinner, när arbetsplatser helt läggs ned eller det läggs varsel på arbetsplatser. Hade kustbevakningen försvunnit i Umeå hade ett stort antal anställda direkt drabbats och därutöver Umeå Marina Forskningscentrum med sin personal, samt ytterligare ett antal anställda vid universitetet som berörts negativt.

Men Umeås kustbevakningsstation klarade sig alltså och det är en mycket positiv nyhet! Tvärtom finns det goda möjligheter att ytterligare utveckla verksamheten om behov av detta dyker upp framåt. Det är ett mycket gott betyg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.