Öppet brev till Hans Lindberg (S)

Öppet brev till Hans Lindberg (S)

Idag är det 41 dagar kvar till valdagen. Förra veckan inledde Nya Moderaterna i Umeå så smått den lokala valrörelsen genom att släppa vår reklamfilm inför kommunvalet. Idag vänder jag mig till den socialdemokratiske kommunalrådskandidaten Hans Lindberg med några frågor via ett Öppet brev.

Sedan valet 2010 har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styrt i Umeå. Steg för steg har vi noterat hur detta drivit socialdemokraterna åt vänster i den praktiska politiken i vår kommun. Inte ens Lennart Holmlund har lyckats hålla emot vänstervridningen av den praktiska politiken.

År 2012 tog Socialdemokraterna i Umeå ännu ett steg åt vänster då man tog ställning för införandet av sex timmars arbetsdag. En högst oansvarig linje i politiken. På riksplanet är som bekant Stefan Löfven och socialdemokraterna emot att minska arbetstiden. Där är det istället Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som driver frågan om att Sverige ska arbeta mindre.

Men i Umeå går socialdemokraterna i armkrok med övriga vänsterpartier. Här ser vi i detta sammanhang ingen skillnad på S, Fi, V och MP. Fler arbetade timmar är ointressant. Målet är att dela på befintliga jobb. Vi har under detta år kunnat bevittna hur kommunalrådskandidaten Hans Lindberg (S) och hans nya ”lag” går till val på att införa sextimmars arbetsdag på en eller flera arbetsplatser. Utan finansiering förstås.

Nya Moderaterna står för arbetslinjen. Arbete och välfärd hänger ju ihop. Från Nya Moderaternas sida vill vi skapa förutsättningar för att fler jobb ska kunna växa fram i Umeå. Fler jobb, märk väl. För oss är det viktigt att värna välfärden och trygga pensionerna. Detta kräver att fler arbetar. Detta kräver tillväxt, fler företag och även fler som jobbar inom den offentliga sektorn. När vi ser hur demografin utvecklas är det också ett faktum att fler kommer att behöva jobba längre för att Sverige ska kunna behålla den välfärd vi har idag. Lösningen är verkligen inte dela på de befintliga jobben.

Förslaget från Socialdemokraterna i Umeå hotar inte bara vår gemensamma välfärd utan kommer också leda till en rejäl standardsänkning för löntagarna. Socialdemokraterna i Umeå vill i praktiken tvinga löntagare att jobba deltid. Så långt har förfallet gått i det gamla arbetarpartiet.

Nu vet umeåborna vad som gäller med (S) i Umeå inför valet 2014. Man struntar i ekonomin, man struntar i ansvarstagandet – viktigare är att flirta med Fi, V och MP och tävla om vem som kan lova mest, till ingen kostnad.

 

Men jag vill ställa tre frågor till Hans Lindberg inför valet i september och den här gången hoppas jag att Du inte duckar för frågeställningarna:

1. Vill du införa sex timmars arbetsdag, i linje med det beslut som den socialdemokratiska arbetarkommunen i Umeå tidigare har tagit?

2. Är det viktigare att dela på befintliga jobb, än att möjliggöra framväxten av nya jobb?

3. Hur mycket kommer detta experiment att kosta, och hur ska du finansiera införandet av sextimmars arbetsdag inom Umeå kommun?

 

Med förhoppning om ett svar innan valdagen,

 

Umeå 2014-08-04

 

Anders Ågren, kommunalråd (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.