Även MP i Umeå vill införa sex timmars arbetsdag…..

Vad är viktigast? Fler jobb – eller dela på befintliga jobb? Det är frågan som väljarna ska ställa sig i valet den 14/9.

Det verkar vara en trend att kommuner som styrs av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill införa försök med sex timmars arbetsdag. Såna planer finns i Göteborg, även om de tydligen gjort halt. Socialdemokraterna i Umeå under ledning av Hans Lindberg (S) går till val på försök med minskad arbetstid med bibehållen lön inom kommunen. På en eller flera arbetsplatser.

Som pricken över i:et vill nu MIljöpartiet göra detsamma! Försök med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. 20 miljoner kr i deras budgetförslag ska användas till detta för 2015.

20 miljoner kr. Pengar som hade kunnat användas till att anställa fler för att klara volymökningar inom såväl äldreomsorgen som för- och grundskolan, ska nu istället användas till att människor ska dela på befintliga jobb – och alltså gå ner i arbetstid med bibehållen lön (!).

Jag har skritivt det tidigare och jag skriver det igen. För att klara av att finansiera välfärden på nuvarande nivåer behövs ökade skatteintäkter. Fler jobb, ökad produktivitet och fler arbetade timmar. Att istället dela på befintliga jobb är ekonomiskt oansvarigt. Konjunkturinstitutet har analyserat konsekvenserna av arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Det skulle enligt uppgift leda till sådant som ”lägre löner, försämrade trygghetssystem och lägre offentlig konsumtion. Servicenivån i skola, vård och omsorg och pensionerna skulle försämras och en stor del av den potentiella tillväxten skulle gå till att betala ökad ledighet i stället för till exempel ökade resurser till välfärden.”

Det här experimentet vill alltså de rödgröna – S, V och MP – i Umeå genomföra på försök i den kommunala verksamheten efter valet i september.

I valet den 14 september har umeåborna möjligheten att säga sitt.  Nya Moderaterna står för det ekonomiskt ansvarstagande alternativet.

2 kommentarer

  1. Olle

    OJOJOJ !! det blir bara värre lekstuga om S,V och MP kommer att försöka styra en period till.
    Se hur det gick i Fredrika ,stäng skolan och tjäna lite och förlora mera.
    Ska sen MP slå undan benen på svenskt jordbruk på grund av kunskapsbrist , de vill öka svensk livsmedelsproduktion öka vargstammen och skatta handelsgödseln.
    De vill att jordbruket ska använda naturgödsel vilket de redan gör som inte räcker mer än till 1/3 av vår produktiva jordbruksmark.
    Men det är väl bättre att bönderna börjar arbeta 6 timmars arbetsdag inom vården och vi importerar våra livsmedel från lågprisländer som kan använda handelsgödsel och hoppas på att oljan räcker för att kunna fortsätta importera livsmedel.
    Och blir det oljekris eller annan kris så vi måste dra igång svenskt jordbruk, och det tar år att få igång igen.
    Detta på grund av att det behövs avelsdjur och utsäde först,
    Är ju inte bara MP som inte tänker i dessa banor ,det är nog även ni.

  2. "Dosan"

    Dumheter. Det är självklart att vi ska införa sex timmars arbetsdag. Dina ”argument” håller inte vatten utan är samma gnäll som borgarna körde med för snart hundra år sen när man sänkte till 8 timmars arbetsdag.

    Jag håller med dig om att vi behöver ökade skatteintäkter men du missar helt att vi behöver dessa via faktisk skatt. Inte genom att man beskattar de redan arbetande utan man avskaffar jobbskatteavdrag och annat nonsens som ni införde. Alla dessa rikemansfördelar som ni skapat är orsaken till det stora hålet i skattkistan. Det är ert fel att det är så här.

    Nej, tillbaka till vettiga skattenivåer och sedan sänker vi arbetsdagarna. Fakta är att vi skulle kunna sänka till 4 med bibehållen produktivitet iom att samhället de senaste 30 åren mer än fördubblat mängden effektivitet per timme. Detta ignorerar du helt och hållet i ditt borgerliga bräkande.

    Alltid rött, alltid rätt. Så enkelt är det. Rösta rött i höst för solidaritet, humanitet och fungerande samhälle. Rösta blått för vita gubbar som håller varandra om ryggen och tar dina skattepengar och ger till storföretagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.