Alliansen står upp för valfriheten!

En tydlig skiljelinje i Umeåpolitiken är numera synen på valfrihet. Alliansen står upp för umeåbornas rätt till valfrihet inom olika områden och vi har den senaste mandatperioden sett hur Vänsterpartiet och Socialdemokraterna av ideologiska skäl beskär och försämrar möjligheten till människors fria val.

Mot denna utveckling tar vi strid. Vi vet att valfriheten är uppskattad av befolkningen. 8 av 10 svenskar anser att valfrihet inom vård och omsorg är viktig. Likaså vill 3 av 4 föräldrar kunna välja skola till sina barn. Vår slutsats är tydlig: Uppmuntra valfrihet inom såväl skolan som omsorgen! Vi föreslår därför att Umeå kommun inför Lagen om valfrihet (LOV) även inom särskilda boenden. Tyärr blev vårt yrkande avslaget vid dagens budgetfullmäktige av de rödgröna, men umeåborna har möjligheten att säga sitt vid valet den 14 september!

3 kommentarer

  1. lf

    Hur många svenskar tror du tycker att vinster i välfärden skall gå i privata fickor.
    Det är skönt att höra att kommunfullmäktige står emot dessa vinster.

  2. LenaAndersson

    Lögnare!
    Valfriheten ÖKAR ju ifall den vårdsökande eller eleven eller,,, inte först måste lönsamhetsutvärderas och byråkratiskt föras över mellan olika privata bolag! Valfriheten kräver inte alls privata företag som drivs av vinstgirighet! Privata monopol minskar valfriheten! Med stort självbestämmande för den lokala personalen så garanteras valfriheten samtidigt som det aldrig får vara vinstgirighet som är drivkraften bakom att driva pliktad grundskola eller äldreomsorg…! Inget hindrar föräldrar att välja vilken kommunal eller icke vinstgirig privat skola… de vill låta sina barn gå på!

  3. Hasse

    Jag kan hålla med om att möjligheten att välja fritt ska finnas och den finns redan idag i t.ex skola , omsorg och vård.
    Du kan välja mellan vilken kommunal skola du vill gå på , du kan också välja vilken hälsocentral du vill vara inskriven i , även inom LOVen finns det icke vinstdrivande verksamheter. Det finns många val vi medborgare kan göra utan att det påverkar de privata vinstdrivande företagen som inte är skrivna i Sverige. Det man får tänka på är , varifrån kommer pengarna ? Jo pengarna kommer från de skatter vi fortfarande kan betala så att alla kan ha samma rättigheter till lika vård och omsorg oavsett hur situationen ser ut runt omkring oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.