Inledningsanförande vid Umeå kommuns budgetfullmäktige

Mitt inledningsanförande vid dagens kommunfullmäktige (det talade ordet gäller).

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare och radiolyssnare!

Jag ska börja med att yrka bifall till Alliansens förslag till budget, uppdrag och mål.

Idag är det 20 dagar kvar till valet. På söndag den 14 september bestämmer umeåborna vägvalet för Umeå kommun för de kommande fyra åren.

Från moderat sida ser vi det som vårt uppdrag att vara en politisk kraft som även fortsättningsvis står upp för ett växande Umeå och ett bra liv för alla som lever här. För oss står tillväxt, fler jobb, fler bostäder och en utbildning i toppklass i centrum för lokalpolitiken.

Umeå är Norrlands tillväxtmotor. Vi lever och verkar i en kommun som sedan länge är på frammarsch, men vi har de senaste åren sett en lägre befolkningstillväxt och en lägre takt i bostadsbyggandet. Detta faktum uppmärksammades så sent som förra veckan av lokalmedia.

Från att ha varit en kommun som år efter år har gjort rekordöverskott i den kommunala ekonomin, har det under den nuvarande mandatperioden blivit en kommun med betydande ekonomiska utmaningar och problem för de kommande åren. Trots att staten aldrig gett så mycket pengar till kommunerna som idag.

Idag beslutar vi om budgeten för 2015 och planen framåt. En tillväxt i befolkningen förutsätter fortsatt utbyggnad av god kommunal service, infrastruktur och ett gott företagsklimat. När människor flyttar till Umeå ökar behovet av välfärdstjänster i form av förskolor, skolor och äldreomsorg. Vi ska kunna erbjuda god välfärd både till yngre och äldre.

Men Umeå kommun står alltså inför ett besvärligt ekonomiskt läge de kommande åren. Den långa raden av ekonomiska rekordår har brutits. Förändringar i det kommunala utjämningssystemet, mindre intäkter från vattenkraften, stora investeringar, volymökningar inom för- och grundskola samt äldre- och handikappomsorgen är några av de faktorer som förklarar varför utgångsläget är som det är.

Men låt oss i detta sammanhang aldrig glömma att det viktigaste för kommunerna är jobben, och antalet arbetade timmar!

Jag började med att konstatera att valet är om 20 dagar. Jobben är valets viktigaste fråga – såväl på riksplanet som här hemma i Umeå! Varje extra umeåbo i arbete och varje extra arbetad timme innebär ökade skatteintäkter och mer resurser att satsa på skolan, vården och andra delar av välfärden. Om vi vill ha fler i arbete måste vi bejaka en bred arbetsmarknad. Det finns inga jobb som inte är tillräckligt fina och därför ska motarbetas. Alla jobb behövs.

De partier, och de politiker, som enbart fokuserar på hur de ska fördela skattemedlen – men inte ägnar en tanke åt hur jobben ska bli fler – dessa partier kommer aldrig bli framgångsrika i den praktiska politiken.

Innan sommaren beslutade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – för andra året i rad – att avvakta med budgetbeslutet. Budgetfullmäktige försköts återigen. Alliansen påtalade även den här gången att det var ett felaktigt beslut.

När fullmäktige år 2003 – alltså för elva år sedan – valde att tidigarelägga budgetbeslutet från i november till i juni, var det just för att det var viktigt med tidiga och tydliga besked om vad som gäller för kommunens verksamheter för kommande år. Tas beslutet i juni, hinner verksamheterna förbereda sig så att förändringar snabbt kan träda i kraft efter årsskiftet. Nu blev det inte så det här året heller.

Det här är nionde året i rad som Alliansen i Umeå lägger fram ett gemensamt budgetalternativ för vår kommun. Vi fyra gruppledare för Allianspartierna kommer i ett antal inlägg att redogöra för huvuddragen i vårt gemensamma förslag.

Sverige och världen har under de senaste åren genomgått en djup lågkonjunktur, men vi ser också att Sverige är ett av de länder som har klarat sig bäst genom krisen. Men självklart påverkar oron i omvärlden Sverige.

Under den globala finanskrisen har den svenska kommunsektorn fått ökade statsbidrag och därför klarat sig bra. Kommun- och landstingssektorn har gjort stora överskott. 2010 blev det 19,3 miljarder plus. 2011 blev det ett överskott på 6,3 miljarder kr. 2012 blev det ett plus på 18 miljarder, men en stor del av detta var kopplat till återbetalning av premierna från AFA-pengarna. För 2013 blev det ett överskott på 15,7 miljarder för hela sektorn. Men då består en stor del av överskottet av tillfälliga pengar i formen av AFA-medel.

Men det är ju mer eller mindre historia. Blickar vi framåt, mot 2015 och kommande år, ser det tyngre ut.

Från Allianspartierna väljer vi att möta ett besvärligt ekonomiskt läge genom en stram och återhållsam budget. Jag har varit med i Umeå kommunfullmäktige i 16 år, och detta är nog den stramaste budget vi från moderaterna har varit med om att presentera under dessa år.

De kommande åren ser vi ingen möjlighet att sänka kommunalskatten i Umeå, trots att detta annars är en högprioriterad fråga för Allianspartierna. Men vi har varje år sagt att vi bara sänker skatten om vi kan finansiera detta, och utan att det riskerar drabba våra välfärdsverksamheter. Med den tuffa ekonomiska situation som vi står inför måste politiken prioritera. För oss är det viktigare att säkerställa en god kvalitet inom välfärdsverksamheterna än att sänka skatten. Skulle det ljusna i ekonomin längre fram är vi naturligtvis beredda att ta upp en förnyad diskussion om sänkt skatt, då Umeå har en av landets högsta skatter.

Vi stryker också ett antal av våra tidigare års förslag till satsningar, bl.a. mindre klasstorlekar i grundskolan. Vi stryker även satsningen på ett kvinnohistoriskt museum och sparar därmed minst 8 mkr/år. Vi genomför en rad andra besparingar, däribland ett antal förslag som vi även tidigare år har framfört: minskning av utvecklingsanslaget, minskning av bidraget till Folkets Hus, minskning av ett antal andra poster under kommunstyrelsen. När det gäller förslaget om mindre klasstorlekar kan det bli verklighet ändå, då Alliansregeringen redan i vårpropositionen aviserade mer pengar till kommunerna för 2015 just för detta ändamål. Men det är alltså inget vi räknat in. Men vinner Alliansen riksdagsvalet, så blir det mindre klasser på lågstadiet i landets kommuner.

Det handlar om att fortsätta samordningen av den kommunövergripande förvaltningsapparaten med 5 miljoner kr för nästkommande år. Vi har då räknat lågt, eftersom bedömningen ursprungligen var att samordningen av kommunorganisationen skulle resultera i minskade kostnader på 100 miljoner kr varav man hittills kunnat påvisa strax över 20 mkr. Vi har haft parallella förvaltningar som numera är ersatta av EN.

För två år sedan fick vi ett genombrott då även Socialdemokraterna och vänsterpartiet valde att sätta ut ekonomiska effekter av att samordna och slå ihop alla förvaltningar till en. Det var på tiden! Från Alliansens sida hade vi under tre års tid varnat för misstaget att inte tydligt peka ut hur mycket som skulle sparas. Om man inte sätter upp ett tydligt mål, blir det heller inga resultat.

Denna budgetpost ”Fortsatt effektivisering av förvaltningsorganisation” är avsedd att gälla hela Umeå kommun och inte bara KS-ramen. Men vi har inte hittat något bättre sätt redovisningsmässigt än att lägga det under KS, då det är KS som ska ta de tekniska justeringarna mellan nämnderna. Men det gäller ju lika mycket övriga nämnder. Det var också samma sätt som S/V ställde upp det i budgetförslaget för två år sedan.

Liksom förra året så satsar de två politiska blocken i stort sett lika mycket pengar på välfärdsområdena. Såväl inom socialas område som inom skolan. Men genom våra prioriteringar, så möjliggör vi mer pengar till äldreomsorgen, och förskolan. För att nämna några delar.

En sak är uppenbar och det är att vi måste få mer långsiktighet i Umeå kommuns budgetarbete. Alliansens första uppdragsyrkande är därför att kommunfullmäktige idag ger Kommunstyrelsen i uppdrag att senast i januari 2015 redovisa en plan för hur de av kommunfullmäktige fastställda finansiella målen ska uppnås för 2016 och 2017 med bibehållen skattesats. Vi accepterar huvuddragen i finansieringen i budget 2015, men för de kommande åren måste vi få en bättre tingens ordning.

Från Alliansen är vi också fortsatt bekymrade över den höga sjukfrånvaron bland de kommunanställda. Även här ligger vi bland de allra sämsta bland landets kommuner. Trots att ca 500 miljoner kronor mer satsas år efter år i kommunens verksamheter, än andra kommuner, så är resultatet sjukare personal. Vår personal i de kommunala verksamheterna förtjänar en bättre arbetsmiljö! Jag har tagit upp denna fråga flera år i rad nu.

Vi vet att människor mår bättre när man kan påverka sin arbetssituation. Alliansen vill därför öka frihetsgraden för våra kommunala verksamheter. Ett effektivt sätt att få bättre arbetsmiljö har visat sig vara att bilda intraprenader. När man blir mindre detaljstyrd uppifrån, och får mer självbestämmande på golvet – så sjunker sjuktalen.

En budget är inte bara siffror!

Intressant – om man vill se politiska skillnader utöver siffror – är att titta på de direktiv vi vill ge till styrelser och nämnder för deras respektive verksamhetsområden. Allians för Umeå har lagt 32 konkreta uppdrag på en rad områden i stort och smått.

Umeås största akilleshäl just nu är bostadsbristen. Det byggs för lite, och detta hämmar tillväxten. Här har kommunen ett ansvar att underlätta och möjliggöra nybyggnationer. Vi har också möjligheten via vårt kommunala bostadsbolag AB Bostaden, att faktiskt öka takten på nyproduktionen av hyresrätter. Jag tänkte återkomma till detta i mitt andra anförande.

I våras kom årets kommunranking om företagsklimatet och Umeå noterar en fortsatt dålig placering – plats 124 av 290 kommuner. Att vi förbättrar klimatet för företagande är viktigt för Umeås fortsatta tillväxt, välfärden och vår konkurrenskraft. Fler jobb är grunden för vår gemensamma välfärd. Vi lägger därför uppdrag som ska göra Umeå mer attraktivt för just företagande. Det handlar exempelvis om att införa en utmaningsrätt för att förbättra möjligheterna till upphandlingar i den kommunala verksamheten.

Valfrihet för umeåborna!

Alliansen står upp för umeåbornas rätt till valfrihet inom olika områden. Vi har den senaste mandatperioden sett hur Vänsterpartiet och Socialdemokraterna av ideologiska skäl beskär och försämrar möjligheten till människors fria val. Mot denna utveckling tar vi strid. Vi vet att valfriheten är uppskattad av befolkningen. 8 av 10 svenskar anser att valfrihet inom vård och omsorg är viktig. Likaså vill 3 av 4 föräldrar kunna välja skola till sina barn. Vår slutsats är tydlig: Uppmuntra valfrihet inom såväl skolan som omsorgen! Vi föreslår därför att Umeå kommun inför Lagen om valfrihet (LOV) även inom särskilda boenden och inom handikappomsorgen.

Ordförande!

Alliansens budgetförslag innebär tydliga prioriteringar av i första hand äldreomsorg och förskola. Det är samtidigt en återhållsam och stram budget. Vi ser inga möjligheter till skattesänkningar under de kommande åren, vi har avstått från ett antal av de satsningar som vi har drivit i tidigare års budgetsammanhang. Men detta till trots så står vi inför stora utmaningar under den kommande treårsperioden.

 

Tack för ordet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.