Holmsund/Obbola, Sävar och Hörnefors viktiga för tillväxten!

I dagens Folkbladet fick jag in den här insändaren, som understryker kommundelarnas betydelse i Umeås framtida tillväxt.

 

Holmsund/Obbola, Sävar och Hörnefors viktiga för tillväxten!

Umeå är en av landets mest expansiva kommuner. Genom åren en stark befolkningstillväxt, ung medelålder, stora investeringar och ett starkt näringsliv på frammarsch. Moderaterna är en politisk kraft som tydligt står upp för ett växande Umeå. Vi siktar vi på fortsatt tillväxt, med fler jobb och fler bostäder. En tillväxt, där kommundelarna Holmsund-Obbola, Sävar och Hörnefors har en viktig roll att spela.

Hösten 2011 drog vi politiskt upp riktlinjerna för kommunens framtids utveckling och tillväxt med nya översiktsplaner. Där hanteras strategiska frågor som bostadsbebyggelse, handel och service, trafikstrategi, infrastruktur, kulturmiljöer etc.

I den politiska debatten kan man lätt få intryck att all tillväxt i Umeå förväntas ske i stadens centrum, och att man glömt bort våra kommundelar – våra invånare och företag som inte finns i stadens centrala stadsdelar. Men så är det självfallet inte! Det är en felaktig bild som sprids. En stor del av tillväxten förväntas ske i de centrala stadsdelarna, men det står inte i motsats till kommundelarnas utveckling.

I översiktsplanen så är ambitionen i tillväxtscenariot att praktiskt taget fördubbla antalet invånare inom såväl Holmsund-Obbola, Sävar som Hörnefors kommundelar. Kommundelarna erbjuder en god havsnära livsmiljö och är synnerligen attraktiva boendealternativ till stadskärnan. Samma sak när det gäller ett antal stråk utmed befintliga byar i kommunen. Fler boende innebär att skolor och kollektivtrafik, liksom handel och service kan stöttas i närområdet.

Umeå är en fantastisk kommun att leva och verka i. När siktet är inställt på ökad befolkningstillväxt så gäller detta inte bara förtätning av stadskärnan, utan även en stark utveckling i våra kommundelar – Holmsund-Obbola, Sävar och Hörnefors. Oavsett var man råkar bo i kommunen, så ska man kunna dra nytta av fortsatt tillväxt. Tillsammans blir vi starka!

 

Anders Ågren (M), Kommunalråd

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.