Årshögtiden vid Umeå universitet 2014

bild

Är tillbaka i Umeå efter två dagar i huvudstaden. Idag är det dags för Årshögtiden vid Umeå universitet 2014. Det tillfälle då vi hyllar nyutnämnda hedersdoktorer och professorer, samt ett stort antal pristagare inom olika forskningsområden. Bilden ovan var från förra årets begivenhet, då rektor Lena Gustafsson och prorektor Anders Fällström höll tal vid ceremonin i Aula Nordica.

Vi påminns ständigt om betydelsen av Umeå universitet för såväl vår stad som vår region. Universitetets betydelse kan inte nog understrykas, och vi är vana att de får toppplaceringar i olika undersökningar. Förra året i International Student Barometer, som besvarades av internationella studenter vid 193 lärosäten runt om i världen. Umeå universitet rankades nr ett i Sverige, och nr 3 i Europa. Ett helt fantastiskt resultat. I kategorierna träningsmöjligheter och hjälpsamhet hos personal rankades Umeå universitet dessutom bäst i världen. Campusmiljön och internetuppkoppling fick näst bäst betyg i världen. Men det är en stenhård konkurrens. Nyligen kom en undersökning som inte visade lika positiva resultat. Så det är ett ständigt pågående arbete.

Umeå har alla anledning att göra tummen upp för Umeå universitet, dess ledning, forskare, lärare och studenter. Jag är också glad att vi har ett så pass nära samarbete mellan universitetet och kommunen.

En kommentar

  1. Anders Grahnen

    Umeå Universitet är viktigt. den som bör hedras är fd kommunalrådet och Riksdagsmannen Gösta Skoglund (s) som såg till att Umeå blev Norrlands Universitetsstad. Redan 1959 fixade Gösta så att Läkarutbildningen kom till Umeå. året efter såg han till att Tandläkarutbildningen kom till Umeå. 1964 invigs Umeå Universitet. Min pappa Hans som tog studenten i Umeå 1940 blev utnämnd till Professor i Pedodonti (Barntandvård) 1964 vid det nybildade Universitet. Gösta Skoglund var bästa kompis med Tage Erlander, då Statsminister. Striden var hård om placeringen av Norrlands Universitet, men tack vare Gösta Skoglund vann Umeå. Invigningen av Umeå Universitet 1964 gjordes av Kung Gustaf den VI Adolf, jag var 14 år och fick hälsa på Kungen, stort då, nu knappast av intresse ( dagens Facebook ungdomar vet knappast vem Gustav VI Adolf var)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.