Välj en tillväxtvänlig linje!

Den som läser rubriken kanske tänker att det syftar på det kommande extravalet i mars 🙂 Men faktum är att det är rubriken på det genmäle jag hade till Hans Lindberg (S) i dagens VK. Just apropå de vägval som S-partiet i Umeå står inför den kommande mandatperioden. Välj en tillväxtvänlig linje, för Umeås bästa!

 

Välj en tillväxtvänlig politisk linje för de kommande fyra åren!

Kommunstyrelsens nyvalde ordförande Hans Lindberg (S) svarar i ett inlägg (VK 27/11) på mina frågor apropå den nya mandatperioden och de vägval som väntar. Men vad är egentligen det nya S-styrets ambition med Umeå för de kommande åren?

Lindberg delar Moderaternas uppfattning om att jobben har högsta prioritet. Men dessvärre så duckar socialdemokraterna om detta i praktiken. Inte ett ord om att förbättra företagsklimatet. Inte någon ambition att förkorta handläggningstider, införa utmaningsrätt eller avveckla osund konkurrens verkar det som – däremot allmänna skrivningar om att utbildning är viktigt liksom fokus på trygghetssystem mellan olika jobb. Jojo. Men hur vill Lindberg möjliggöra bättre villkor för företagen? Hur möjliggöra framväxten av fler jobb i vår kommun? Vi kan inte enbart fokusera på fördelning av skattemedel – vi måste lägga betydligt mer fokus på hur jobben ska kunna bli fler.

Socialdemokraterna verkar hålla tummarna för att bostadsbyggandet ska öka, men jag uppfattar inget konkret i Lindbergs svar överhuvudtaget. Så pratet från (S) under valrörelsen om att det skulle bli fart på bostadsbyggandet lokalt verkar sakna konkreta ambitioner när valet är över.  Vi måste fördubbla bostadsbyggandet! Men Lindberg väljer att inte ens beröra möjligheten att låta det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden öka nyproduktionen av hyresrätter ytterligare, eller för den delen hur vi ska möjliggöra för fler privata aktörer att komma igång med bostadsprojekt.

När det gäller frågan om valfrihet för umeåborna så går Lindberg i hård polemik. Men i praktiken vet vi att socialdemokraterna lokalt har gjort en mycket välkommen omsvängning efter valet den 14 september. De har ju valt att tillsamman med Allianspartierna fortsätta med valfrihet inom hemtjänsten via LOV (Lagen om valfrihet). Här syns ett tydligt exempel på att Vänstern nu är bortkopplad från politiskt inflytande. Bravo!

I frågan om arbetsmiljö och sjukskrivningar är det lika tyst som vanligt. Umeå kommun har jämförelsevis hög sjukfrånvaro hos kommunanställda. Vad vill man då göra åt detta? En enda sak tydligen. Införa 6-timmars arbetsdag på en eller flera arbetsplatser. Det är helt fel väg att gå! Det är oerhört dyrt och framförallt så leder det inte till lägre sjukfrånvaro. Det finns ju mycket vi kan göra redan idag för att skapa bättre arbetsvillkor inom kommunens verksamheter.

Än så länge är det högst oklart vad den nya socialdemokratiska ledningen i kommunen egentligen vill åstadkomma. Men det finns mycket goda förutsättningar att åstadkomma goda resultat för Umeås bästa om de väljer en tillväxtvänlig och mittenorienterad politisk linje!

 

Anders Ågren, Kommunalråd (M)

Umeå

5 kommentarer

  1. Albin

    Första gången man blev riktigt glad sen september då Aliansen föll i valet! Nu efter de här hoppas jag på att folket tänker om, tänker rätt och röstar för ett starkt sverige! Aliansen höll uppe sverige under svåra kriser inom världsekonomin och jag tror vi kan göra de igen! 🙂 hur går man till väga för att få komma på moderaterna i umeås möten eller hjälpa till inför valet?
    Va tidigare aktiv i moderaterna i Robertsfors men där finns inget att hämta och inget driv i resterande medlemmar tråkigt nog!

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Kul att du vill engagera dig! Du är varmt välkommen. Börja med att kontakta M-kansliet i Umeå till veckan: 090-142045. Där kan du få information om hur du går tillväga.

  2. Bergis

    Ni moderater har ett handikapp nu. Ni sitter med en osnygg partiledare med kraftigt underbett. Det skrämmer bort många väljare. Har du inte tänkt på det?

  3. Leif

    Lugn, jag väljer den egoistiska linjen. Räknar kallt med att invandringen stryps med, då ni knappast tar 50% måste SD får vara med.

    Kan vi skicka hem samerna med?

  4. Hasse

    Skulle vara intressant att få veta en eller ska vi säga två bra saker med loven som till skillnad från tradetionell vård gör skillnad ? Om man ser skolvalet så tappar kommunerna pengar till sina egna skolor vid privata val. Nu vill jag att ni Moderater sluta tjata om att eran politik skapar jobb , visa konkret och utan hymmel vad i eran skattesänkarpolitik jobben skapas ? Enligt eran egen ideologi så ska inte staten äga något , rätt ? men var är då er så kallade jämställdhet ?
    Det är bara att läsa vad som ex empelvis står i AML så är ni på tredje eller fjärde bänkraden i en innebandymatch. Måste nog säga att er politik läcker som ett såll gentemot det svenska folket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.