Långbänkarnas långbänk fortsätter. Obegripligt.

Efter många motgångar med arbetet för Umeås ringled kom år 2008 det efterlängtade beskedet från Alliansregeringen: Umeåprojektet fanns med i närtidssatsningen, och hela trafiksystemet med ringled skulle vara färdigbyggt år 2013. Glädjen var total.

2/3 av systemet är numera färdigt, men den allra viktigaste delen – Västra Länken – återstår.

Problemet är att byggandet av Västra länken är rejält försenat, och väntades tills idag vara färdig först år 2019. Idag får vi – utan minsta tidigare antydan – besked att Trafikverket i Borlänge meddelat att man måste göra om delar i arbetet. Trots att de haft ärendet för handläggning i ett och ett halvt år (!!), och fått alla de kompletteringar de efterfrågat, så har de nu hittat nya anledningar till att inte ta beslut.

Varje månad som går utan att Västra Länken färdigställs, innebär förlorad tid för arbetet med att förbättra luftkvaliteten i centrala Umeå. Varje månad som går utan en färdig ringled innebär också en allvarlig hämsko för Umeås tillväxt och utveckling.

Långbänkarnas långbänk fortsätter. Det är inte OK!

 

 

Pressmeddelande som skickats ut under eftermiddagen.

​​Besked om Västra länken ”blixt från klar himmel”

Umeå kommun – 2014-12-16 16:35 CET

– Vi är otroligt överraskade över beskedet om Västra länken. Det är nu upp till Trafikverket att handlägga ärendet utan att tidsplanen för projektet påverkas.
Det säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) i en kommentar till att arbetsplanen för den sista delen av Umeåprojektet måste handläggas ytterligare.

Trafikverket i Borlänge meddelade i dag att arbetsplanen för Västra länken har återförvisats till Trafikverket Region Nord på grund av formella brister. Det som efterfrågas är en samlad miljökonsekvensbeskrivning, MKB, som beskriver och jämför de olika vägalternativ som undersökts. Dessutom efterlyses en samlad samrådsredogörelse.
Detta ska ses som en komplettering, och det är oklart hur lång tid detta kommer att ta.

– Vi utgår ifrån att Trafikverket nu avsätter tillräckliga resurser för att handlägga ärendet skyndsamt, så att vägen kan bli klar 2019 som planerat. För varje dag som Västra länken inte står klar, förlorar kommunen stora pengar i så kallade bristkostnader, säger Hans Lindberg.

Ytterst angeläget
Västra länken är den enskilt viktigaste åtgärden för att minska trafikflödena i centrala Umeå (särskilt den tunga trafiken), vilket är nödvändigt för att Umeå kommun ska klara miljökvalitetsnormerna. Utan ett färdigställande av ringleden omöjliggörs också den hållbara stadsutveckling som kommunen eftersträvar, och planeringen av bostäder, företagsetableringar och transportlösningar försvåras.

– Trafikverkets besked kom som en blixt från klar himmel. Jag är oerhört besviken. Arbetsplanen har legat i Borlänge i ett och ett halvt år utan att man sagt ett ord om behovet av denna komplettering, säger Anders Ågren (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Umeå kommun.

2 kommentarer

  1. Rolf Segerstedt

    Obegripligt att Umeås politiker kan vara överraskade av att arbetsplanerna för Västra länken måste göras om. All heder åt Trafikverkets jurister i Borlänge som sett de stora bristerna. Nu finns chansen att göra om och göra bättre, tunnelalternativet är det enda som tillgodoser kommunens krav på bättre miljö i centrum. Det vet kommunens tjänstemän, ta hjälp av dem politiker! Tryck sedan på för en modern tunnellösning som andra städer med ambitioner.

  2. Sixten jonsson

    Vi ska komma ihåg hur det gick till när ringleden i Umeå fördes upp på partiledarnivå när det gäller prioritering av stora infrastruktur projekt i Sverige. Hur blev det mottaget av högsta företrädare i Umeå? idagsläget ska man nog fundera på vilka personer som har makt och kan företräda Norrland och Umeå på högsta politiska nivå .Mitt tips är att slutförandet blir framskjutet under överskådlig framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.