Jobb och bostäder måste vara i ständigt fokus för Umeå!

Under torsdagen kom definitiva siffror från SCB för befolkningsutvecklingen för år 2014. Enligt dessa ökade Umeå med 1264 invånare förra året, så Umeå hade därmed 119 613 invånare den sista december 2014.

Umeås ökning ligger på 20:e plats bland kommunerna i Sverige. Det är inte tillräckligt på långa vägar. Hyfsat, men verkligen inte ok. Med ”Norrlandsmått” är det bra siffror. Men med tanke på de ambitioner vi har att klara konkurrensen med övriga tillväxtkommuner i södra Sverige så är det inte godkänt.

Det är två huvudkomponenter – nu liksom tidigare – som vi måste lägga extra fokus på, för att förbättra tillväxttakten under kommande år: fler jobb och fler bostäder. Men har den nya socialdemokratiska kommunledningen samma ambition för ögonen? Tja, därom tvista de lärde. Här måste det till ett skarpare fokus på tillväxtfrämjande åtgärder, och i synnerhet ett bättre företagsklimat. Ett fördubbblat bostadsbyggamde måste också förverkligas.

Västerbotten fortsätter att öka som helhet – i stora drag tack vare Umeå - men glädjande att även några andra kommuner visar en befolkningsökning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>